Kolumne

Napad kemijskim oružjem u Siriji pokrenut iz zajedničke Saudijsko-izraelske baze …

AMERIČKI OBAVJEŠTAJNI IZVOR: NAPAD KEMIJSKIM ORUŽJEM U SIRIJI JE IZVEDEN IZ SAUDIJSKE BAZE

Nagrađivani novinar Robert Parry tvrdi kako je napad kemijskim oružjem u Siriji pokrenut iz zajedničke Saudijsko-izraelske baze za specijalne operacije u Jordanu, prema njegovim obavještajnim izvorima.

Američki obavještajni analitičari su utvrdili da je bespoilotna letjelica – dron bio odgovoran za napad i „na kraju došli do zaključka da je let bio lansiran iz Saudijsko-izraelske baze za specijalne operacije u Jordanu koja također služi kao podrška sirijskim pobunjenicima”, prema izvoru.

„Vjerojatni razlog za bacanje otrovnog plina na civile bio je stvoriti incident koji će preokrenuti najavu administracije krajem ožujka da više ne traži uklanjanje predsjednika Bashar al-Assada”, piše Parry.

Kao što smo istaknuli davne 2013. godine nakon još jednog napada kemijskim oružjem u gradu Ghouta je također okrivljen Assad, a pobunjenici su slobodno priznali Associated Press-ovom dopisniku Dale Gavlaku da im je oružje dala Saudijska Arabija, ali su „nepravilno rukovali oružjem i pokrenuli eksplozije„.

Parryjevo zaleđe daje vjerodostojnost informacijama.

Tvrdnja da je incident bio „lažna zastava” za stvaranje opravdanja Trumpovih zračnih napada također je izrazio bivši kongresmen Ron Paul, kao i brojni drugi istaknuti političari, uključujući i Vladimira Putina koji je osobno upozorio da bi pobunjenici mogli sada napraviti sličan kemijski incident u Damasku kako bi natjerali SAD u rušenju Assada.

Tko je go odgovoran za napad ne može sakriti horor događaja i činjenicu da su umrli nevini ljudi i djeca.

Parry je odbacio četiri stranice izvješća koje je izdano od strane Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednika Trumpa u kojem se krivi sirijsku vladu zbog kemijskog djelovanja. Izvještaj koji je pun teških optužbi, ali bez stvarnih dokaza.

Mainstream mediji navode, „ne možemo javno objaviti sve dostupne obavještajne podatke o ovom napadu zbog potrebe da se zaštite izvori i metode”, iako, kako Parry ističe: „U sličnim napetim situacijama u prošlosti, američki predsjednici su objavili osjetljive obavještajne podatke kojima su poduprli tvrdnje američkog državnog vrha, uključujući i John F. Kennedyja koji je otkrio letove špijunskih zrakoplova u 1962. za vrijeme kubanske raketne krize. Ronald Reagan je otkrio elektroničke obavještajne informacije nakon što je SSSR srušio korejski putnički zrakoplov Airlines u 1983.”

Parry je izazvao Trumpovu upravu da svoje dokaze javno objavi.

„S obzirom na povijest objava predsjednika Trumpa – on i njegova administracija bi trebali češće predstavljati nepobitne dokaze kako bi podržali svoje procjene, a ne samo insistirati da im svijet mora ‘vjerovati’ “, zaključuje Parry.

(izvor)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close