PolitikaSvijet

10 najnesrećnijih zemalja svijeta

INDEKS BIJEDE Iznenađenja na top listi: Ovo je 10 najnesrećnijih zemalja svijeta

Piše: newsweek.rs

Takozvani “indeks bede”, prvobitno je stvorio ekonomista Art Okun, kako bi američkom predsedniku Lindonu Džonsonu predstavio izveštaj o ekonomije. Danas, ovaj indeks se primenjuje globalno, kako bi odredio stepen nezadovoljstva u svetu

 Prvi Indeks bede predstavljao je obično sabiranje inflacije i stope nezaposlenosti. Bio je menjan u nekoliko navrata, sve dok se nije razvio do današnje forme koja uzima u obzir brojne faktore kao što su nezaposlenost, inflacija kamatne stope banaka, procenat promene bruto društvenog proizvoda (GDP) po stanovniku i sl.

Evo kako izgleda indeks bede za proteklu 2016. i šta nam on govori o ovoj 2017.

Venecuela je 2016. zadržala neslavno prvo mesto najbednijih zemalja. Neuspesi socijalstičke vlade i korupcija prisutna u državnom naftnom sektoru, isplivali su tokom protekle godine punim intenzitetom, a Venecuela je postala 57. primer hiperinflacije u modernoj ekonomskoj istoriji.

Na listi najbednijih drugo mesto drži Argentina. Posle godina vladavine socijaliste Nestora Karlosa Kiršnera, Argentina je odustala od ideja koje su uništile ekonomiju, ali mnogo problema opstaje u samoj osnovi argentinskog finansijskog sistema.

Na trećem mestu nalazi se Brazil koji, kako se navodi, predstavlja “leglo korupcije i nesposobnosti”, na šta ukazuje i nedavni opoziv predsednice Dilme Rusef.

Slična je situacija i sa Južnoafričkom Republikom koja se nalazi na poziciji broj četiri. Prema izveštaju, korupcija u ovoj zemlji seže do samog vrha države, a predsednik Jakob Zuma preživeo je nedavni opoziv samim čudom, pošto je Ustavni sud te zemlje jednoglasno presudio da se Zuma nije držao Ustava.

Egipat je ranguran kao peta najbednija zemlja i jedna je od zemalja koje su drastičnom brzinom potonule, pošto je očekivanu demokratizaciju nakon Arapskog proleća zamenilo sve jače crno tržište, vojna autokratija i bezbednosna nestabilnbost. Prema nekim procenama, Egipat je u još težem položaju nego što to indeks pokazuje. U odnosu procene inflacije koja je u izveštaju oko 17 odsto, prema podacima Džon Hopkins Kejto Instituta, ona iznosi čak 150 odsto.

Na šestom mestu nalazi se Ukrajina. Ova istočnoevropska zemlja i dalje oseća posledice građanskog rata koji je počeo pre tri godine. Imajući u vidu i endemsku korupciju, kao i sve zategnutiju političku situaciju, retko ko je iznenađen nezadovoljstvom Ukrajinaca.

Azerbejdžan, koji se našao na sedmom mestu, zaražen je korupcijom, prevarama, nesposobnošću i devalvacijom valute koji je od 2015. godine izgubila 57 odsto vrednosti u odnosu na dolar. Slabljenje nacionalne valute na tržištima novca otežava biznis i drastično usporava privredu.

Turska, sa “despotskim islamistom” Redžepom Tajipom Erdoganom na čelu, koji je sve svoje snage posvetio borbi za opstanak na vlasti umesto upravljanju državom, našla se na osmom vestu, usled devalvacije valute, katastrofalne bezbednosne situacije i zastrašivanja naroda. Turska lira izgubila je 24 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar u prošloj godini, a ekonomija je u procesu spontane dolarizacije.

Na devetom mestu ove listi našao se Iran, pre svega zobg korupcije, i nesposobnosti teokratsko-autokratske vlasti koja je, uprkos ukidanju međunarodnih sankcija, veoma spora u ekonomskim reformama.

Na poslednjem mestu deset najbednijih, nalazi se Kolumbija, čija je vlada bila toliko preokupirana pregovorima sa pobunjenicima iz Revolicuionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), da je ekonomija praktično u zastoju, zbog velikog skoka kamatnih stopa.

Na pozitivnoj strani Indeksa, Japan ima najbolji rezultat, dok ga u stopu prati Kina sa neverovatnim rastom BDP od oko šest odsto.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close