Kultura življenjaLifestyle

10 najmanjih država na svijetu

Iako nisu velike, neke od ovih zemalja su poznate po bogatstvu, razvoju, brojnim turističkim atrakcijama, očaravajućoj prirodi…

Ukupna površina pet najmanjih država na planeti iznosi 110,62 kvadratna kilometra, a ako bi se svi njihovi stanovnici našli na jednom mjestu, vidjeli bismo 86.930 ljudi. Samo u Pekingu živi više od 21,5 miliona ljudi, i to na površini od 16.410,54 kvadratnih kilometara.

10. Grenada (344 km²)

grenada

U ovoj ostrvskoj državi na jugoistoku Karipskog mora još uvijek se osjeća snažan utjecaj francuske kulture i tradicije, što ni ne čudi ako uzmete u obzir da je bila francuska kolonija od 1649. do 1763. godine. Grenada je veoma popularna destinacija, a na njoj ćete naći na mnogo primjera predivne arhitekture i uopšte umjetnosti.

9. Malta (316 km²)

malta

Republiku Maltu čine ostrva Gozo, Komino i Malta, a na njima ukupno živi od 450.000 ljudi, što Maltu čini jednom od najgušće naseljenih zemalja na planeti. Pored toga, ona je, također, popularna među turistima zbog prelijepih plaža, bogate historije, kulture, atmosfere…

8. Maldivska Republika (300 km²)

maldivi

Jedna od najpopularnijih destinacija u Indijskom okeanu je najmanja država Azije, i u pogledu površine koju zauzima, a i kada je riječ o broju stanovnika. Maldivi su bili kolonija portugalske, holandske i britanske imperije, a nezavisna je od 1965. godine.

7. Sent Kits i Nevis (261 km²)

st-kits-nevis

Ova dva ostrva bila su među prvima koja su Evropljani naselili po dolasku u Novi svijet. Kolumbo je veće ostrvo 1493. godine nazvao po svom svecu zaštitniku Svetom Kristoferu, a manje je nazvao Nevis (španska riječ kojom se označava snijeg). Tokom XVII i XVIII stoljeća, naizmjenično su padala pod britansku i francusku vlast, a punu samostalnost su stekla 1983. godine. Poznata su kao veliki izvornik šećera i bogatoj turističkoj ponudi.

6. Lihtenštajn (160 km²)

lihtenstajn

Jedina država čija cijela površina pripada Alpima nalazi se između Švicarske i Austrije, a često je na listama najbogatijih zemalja na svijetu, odnosno po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika.

5. San Marino (61 km²)

san-marino

Jeste li znali da je zvanično ime ove zemlje Najuzvišenija Republika San Marino? Ona se nalazi na istočnom obodu Apenina i potpuno je okružena teritorijom Italije. Osnovana je 301. godine, ali je tada bila deo Rimskog carstva, a njen ustav je napisan 1600. godine. Ovu državu najprije je priznala Napoleonova Francuska, a početkom XIX stoljeća u Beču i ostale države Starog kontinenta.

4. Tuvalu (26 km²)

tuvalu

Ostrvska država Tihog okeana nalazi se južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija, a nezavisna je od 1978. godine. Iako je Tuvalu prelijep, ne zarađuje previše od turizma zbog svoje nepristupačnosti (tokom 2010. godine, ovu zemlju je posjetilo manje od 2.000 stranaca, a 65 procenata od ovog broja je došlo iz poslovnih razloga). Nedavno je objavljena vijest da česte poplave čak prijete opstanku Tuvalua.

3. Nauru (21 km²)

nauru

Istočno od Australije, u Mikroneziji, nalazi se najmanja ostrvska država na svijetu, a najinteresantnije u vezi s njom je to što nema zvanični glavni grad. Na ostrvu živi 12 plemena, zbog čega se na zastavi Nauru nalazi zvijezda s 12 krakova. Ovo ostrvo otkriveno je 1798. godine, kada je nazvano Prijatno ostrvo. Inače, riječ je fosfatnoj stijeni, pa se ostrvo Nauru dugo održavalo zahvaljujući eksploataciji fosfata. Međutim, sve rezerve su iscprljene…

2. Monako (2 km²)

monako

Zemlja s najviše milionera i milijardera po glavi stanovnika poznata je po kockarnicama i luksuzu. U Monaku živi nešto više od 36.000 ljudi, što ga čini najgušće naseljenom zemljom na svijetu, a najpopularniji događaj u Monaku je čuvena trka Formule 1.

1. Vatikan (0,44 km²)

vatikan

Najpoznatiji i najmanji grad-država na svijetu nalazi se u centru Rima i sjedište je poglavara Katoličke crkve. Kao država je osnovan 1929. godine Lateranskim ugovorom, kao ostatak Papske države, a danas je dom 836. ljudi.

Autor: (D. K.) – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close