10. maja obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike

U organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi održat će se u subotu, 10. maja, 2014. u Jablanici. U organizaciji učestvuje i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej «Bitka za ranjenike na Neretvi», a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Općina Jablanica.

“Uprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNOR BiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježit ćemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata – Bitke na Neretvi», istakao je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNORBiH-a. Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig”

Tradicionalno, pred početak zvaničnog dijela bit će upriličena akcija «Cvijet za ranjenike», odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja «Bitka za ranjenike na Neretvi» poslije čega će uslijediti svečana akademija. «Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze», istakao je Ozren Islamović član Organizacionog odbora i najavio učešće horova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji
ratovanja i ratne operacije koja je presudno uticala na tok Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima. «I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. maja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo
može graditi samo na idejama antifašizma!», poručio je Skenderagić.

 

Program Obilježavanja 71. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi:

11:45 – Manifestacija „Cvijet za ranjenike“, spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu

12:00 – Polaganje cvijeda na Spomen-obilježje Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi”

12:30 – Svečana akademija, obradanje prisutnih i kulturno-zabavni program

13:15 – Odjavna riječ voditelja i najava koncerta za mlade

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close