Ivo Komšić: Vijećnica pokazuje da je Sarajevo uvijek uspijevalo pobijediti zlo i fašizam

Na svečanom otvorenju sarajevske Vijećnice učestvovat će 200 mladih umjetnika koji će izvesti muzičko-scenski spektakl te spojiti inovativno, klasiku i sevdah u novom ruhu – kazala je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u sarajevskoj Vijećnici režiserka otvorenja Vijećnice Mirela Trepanić.

Izdvojila je samo neke od njih, a to su hor Srednje muzičke škole “Sarajevo”, bend “Maximum power”, hip-hop plesna skupina “Street-feet Academy” i “Dance Development centre”. Također će nastupiti solistkinja Aida Čorbadžić i violončelistkinja Belma Alić.

– Ponosna sam što u programu učestvuje dobitnica ovogodišnje “Šestoaprilske nagrade” glumica Nada Đurevska, te svjetski poznati violončelista koji je na ovom mjestu 1992. godine svirao i čija je fotografija obišla svijet Vedran Smajlović – objasnila je.

Dodala je da je posljednjih deset minuta rezervisano za svjetsku senzaciju, odnosno kreativni video-art koji je uradila mlada kreativna ekipa.

Program će početi koncertom filmske muzike na otvorenom  u izvedbi “Sarajevske filharmonije”.

Direktorica “Sarajevske filharmonije” Samra Bučan kazala je da je njihov zadatak da stalno ukazuju na značaj kulture i njene vrijednosti koje se moraju čuvati u svakom trenutku.

– Vijećnica je zgrada neopisive ljepote i od trenutka kada je uništena, postala je bolna rana civiliziranog svijeta. To je ljepota koja je neprolazna i koja ima svoju stalnu vrijednost – naglasila je Bučan.

Kazala je da je “Sarajevska filharmonija” nekoliko puta nastupala u razrušenoj Vijećnici, dodajući da su njeni članovi ponosni što će biti dio ovog spektakla.

– Prostor Vijećnice je podijeljen na Nacionalnu biblioteku, muzej i administrativni dio Gradskog vijeća Grada Sarajeva – rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Naglasio je da su radovi četvrte faze obnove Vijećnice pri kraju te da je ona dobila izgled kakav je bio prvobitan. Dodao je da će sarajevska Vijećnica biti najljepša vijećnica u Evropi.

Komšić je posjetio da će Vijećnica zvanično biti otvorena 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

– Malo je zgrada u Evropi koje su u sebi objedinile susret različitih civilizacija i kultura i koje su umjetničko djelo. Ona pokazuje da je Sarajevo uvijek uspijevalo pobijediti zlo i fašizam – naglasio je.

Prije više od 100 godina, 20. aprila 1896. godine Vijećnica je otvorena prvi put te je postala simbol Sarajeva i simbol susreta. Na ceremoniji otvorenja učestvovat će 300 volontera te mladih i istaknutih umjetnika.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close