10 čudnih savjeta koji će vam pomoći da smršavite

Ukoliko želite smršati, ali ne znate kako početi sa dijetom, krenite sa malenim koracima. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih i možda malo čudnih savjeta, koji će vam pomoći da se pokrenete.

Plavi tanjir

Prirodno nas privlače crvena, žuta i narandžasta boja i one nas potiču na želju za hranom. Istraživanja pokazuju da ukoliko hranu poslužite na plavim tanjiirima, poješćete manje.

Jaja

Ako jutarnje pecivo zamijenite jajima, možete izgubiti više kilograma i to čak do 65 posto. Ispitanici koji su doručkovali jaja izgubili su više kilograma i centimetara u struku u odnosu na osobe koje su unosile istu količinu kalorija, ali u obliku peciva. Istraživači vjeruju da veći sadržaj proteina u jajima pomaže da duže ostanemo siti te nam pomaže da jedemo manje tokom dana.

TV

Isključite TV! Istraživanja pokazuju da jedemo 40 posto više kada gledamo TV. Da biste se riješili suvišnih kilograma bez većeg žrtvovanja, isključite TV, kompjuter ili mobilni telefon tokom obroka i koncentrišite se na hranu.

Fokus

Ako imate pozitivan stav o budućnosti, umjesto fokusiranja na prošlost ili sadašnjost, veća je vjerovatnoća i da ćete napraviti zdravije prehrambene izbore. Umjesto da se, kada ste sretni, nagradite čokoladicom (ili da jedete kada ste tužni) fokusirajte se na budućnost (lakši, mršaviji i zdraviji) što će vam pomoći da donesete bolje odluke u sadašnjosti.

Majoneza

Ako izbjegnete majonezu, kečap i slične umake, izbjeći ćete i dodatnih 100 kalorija dnevno. Taj mali korak vam može pomoći da izgubite pet kilograma u toku ove godine.

“Slobodan” vikend

Ako ste tokom sedmice bili dobri, i suzdržavali se od suvišnog grickanja, većina misli kako se za vikend može malo opustiti i počastiti slatkišima. Ako izračunate, loša ishrana i fizička neaktivnost od petka do nedjelje znači da uzimate dvanaest “slobodnih” dana mjesečno.

Kuhinja

Ako servirate hranu u kuhinji, istraživači su došli do zaključka da ćete jesti čak 20 posto manje. Učesnici su jeli manje, kada je hrana bila van dometa i češće su birali voće i povrće koje im je bilo na dohvat ruke.

Orasi

Konzumiranje 60 grama oraha dnevno, umjesto drugih grickalica, može vam pomoći da sagorite masti za 62 posto brže. Razlog zbog kojeg orasi pomažu organizmu da brže sagorijeva masti je najvjerovatnije velika količina omega-3 masti koju oni sadrže.

Supa ili salata

Ako počnete obrok povrtnom supom imate šanse da jedete 20 posto manje. Uživajte u povrtnoj supi ili salati prije glavnog jela te ćete jesti manje u ukupnom poretku.

Kiselina

Koristite sirće i sok od limuna da začinite salatu. Na taj način usporavate probavljanje škroba i brzinu pražnjenja vašeg želuca. Duže ćete ostati siti i imate veće šanse da smanjite ukupni unos kalorija, piše između ostalog, RD.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close