BiHPolitika

Zvizdićeva vlada jedna od najlošijih u poratnoj BiH!

ANALIZA Poražavajući rezultati rada ovog saziva državne vlasti

 

Autor: S.DEGIRMENDŽIĆ – avaz.ba

 

U Parlamentu BiH od početka ovog mandata, tačnije od decembra 2014. do kraja prošle godine, usvojen je tek 51 zakon.

Ako se zna da je, primjerice, u jednoj godini prošlog saziva Parlamenta znalo biti usvojeno više od 30 zakona, a u pretprošlom mandatu, recimo samo 2009. godine, u Parlamentu su usvojena čak 62 zakona, onda je jasno da je ovo mandat vlasti na državnom nivou koji je usvojio najmanje zakona.

 Prenose zadatke

Ovaj neslavni rekord ustvari je postavilo Vijeće ministara BiH, čija je osnovna zadaća utvrđivanje zakona, a čemu ovaj saziv s Denisom Zvizdićem na čelu očigledno nije dorastao. Jer, za tri godine utvrdili su tek 58 zakona, od kojih mnogi i nisu temeljni, nego je riječ o dopunama i izmjenama zakona, a među njih je uračunat i set zakona o akcizama, koje su utvrđivali više puta i svaki put ih ubrajali kao nove zakone.

O kakvoj se neučinkovitosti Vijeća ministara radi, pokazuje i podatak da su iz 2016. u prošlu godinu prenijeli čak 42 zakona, od kojih većinu nisu utvrdili ni prošle godine.

S obzirom na to da troše posljednje mjesece mandata, teško je očekivati da Vijeće ministara može dodati gas i dostići bilo kakav rezultat narednih mjeseci kako ne bi ostalo upamćeno kao najlošija izvršna vlast u poslijeratnoj BiH, što trenutno jeste.

Loše ocjene

S druge strane, ovaj saziv Parlamenta BiH jedan je od učinkovitijih kada je u pitanju predlaganje zakona. Tako su od ukupno 167 prijedloga koji su se našli u parlamentarnoj proceduri od kraja 2014. do decembra 2017. godine, njih čak 77 uputili poslanici i delegati. Među njima prednjače oni iz SBB-a i SDP-a.

Inače, nedavno je i monitoring Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu vlasti u prošloj godini pokazao da je Vijeće ministara u 2017. imalo najniži intenzitet rada, a aktuelnu vlast, prema pokazateljima iz prošle godine, CCI je ocijenio najneučinkovitijom u posljednjih 11 godina. Ako se ovom doda ukupan rezultat ovog saziva Vijeća ministara, onda je jasno da ovakve ocjene stoje za cijeli mandat, a ne za jednu godinu.

 Novi rekord  

Sudeći prema rezultatima rada u prošloj godini, već sad se zna da izvještaj Denisa Zvizdića o radu Vijeća ministara BiH za 2017. godinu, kada se nađe u Parlamentu BiH, neće dobiti prolaznu ocjenu, kao što je nije dobio ni onaj za 2016.

Tako će Zvizdić vjerovatno postaviti novi rekord, jer je do prošle godine bio jedini državni premijer čiji izvještaj nije dobio podršku većine u Parlamentu. Sada će vjerovatno biti jedini koji je u tome uspio dva puta.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close