PolitikaRegion

Zvizdić u zvaničnoj posjeti Njemačkoj

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić boravi danas, na poziv kancelarke Angele Merkel, u službenoj posjeti Njemačkoj. Zvizdić će u Berlinu biti primljen uz vojne počasti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u službenu posjetu Njemačkoj dolazi dva mjeseca uoči izbora u BiH i tri mjeseca nakon posjete članova Predsjedništva BiH Njemačkoj u maju ove godine. U krugovima bliskim vladi u Berlinu se ocjenjuje da je ovo znak „bliskih prijateljskih veza dvije zemlje”.

Bodo Weber, viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina, smatra pak da je riječ o redovnoj posjeti koja se nadovezuje na prethodni sastanak sa članovima Predsjedništva: “Dva mjeseca prije izbora se ne može ništa očekivati”, kaže Weber za DW. On ocjenjuje da je politika EU ponovo zaglavila u BiH „htio to neko priznati ili ne” i da se ništa ne može učiniti do izbora, odnosno promjene vlasti u BiH. „Niko sada neće reći šta je potrebno uraditi, u kakvom stanju je BiH, šta su sljedeći koraci. I zvanični Berlin zna da ne može učiniti ništa prije izbora. Stoga je ovo neka međufaza, a konkretni koraci iz Berlina se mogu očekivati nakon izbora, dakle tek naredne godine”, ocjenjuje Weber za DW.

Bilans rada Vijeća ministara

„Bilateralni odnosi, stanje na Zapadnom Balkanu, približavanje BiH Europskoj uniji i drugim aktualnim međunarodnim pitanjima su teme o kojima će razgovarati Merkelova i Zvizdić”, saopćeno je iz Ureda njemačke kancelarke Merkel. „Razgovarati ćemo o napretku u implementaciji prioritetnih zadataka Vijeća ministara u ovom mandatu”, rekao je Zvizdić za bh. medije uoči puta u Berlin. „Drugim riječima o onome što nije urađeno, što je blokirano”, ocjenjuje Weber. “Jedna od glavnih tema će sigurno biti pitanje Izbornog zakona, o kojem se govorilo i tokom posjete članova Predsjedništva, a koje, kao što znamo, nije riješeno”, dodaje Weber. Agencija dpa navodi da se očekuje da bi tema razgovora mogao biti i „stalni sukob između Bošnjaka, Srba i Hrvata koji već dugo blokira zemlju”.

Merkel trifft Spaniens Premier Pedro Sanchez (Reuters/M. del Pozo)Kancelarka Merkel se tokom vikenda sastala sa španjolskim premijerom Sančezom

Migrantska kriza važna tema

Da će jedna od tema razgovora u Berlinu biti i migrantska kriza potvrdio je i sam Zvizdić: „Mi želimo kao BiH biti dio integralnog evropskog rješenja. Ja ću svakako Evropskoj komisiji i zemljama Evropske unije zahvaliti na dosadašnjoj pomoći. Prezentirati ću stvarne i realne kapacitete, potencijale BiH. Zatražit ću stručnu i tehničku pomoć od strane evropskih institucija“, rekao je Zvizdić.

Migrantska kriza će, kako smatraju promatrači u Njemačkoj, upravo biti jedna od bitnih tema razgovora Merkelove i Zvizdića. Merkelova je naime tokom vikenda boravila u Španjolskoj, gdje se sastala sa premijerom Pedrom Sančezom s kojim je također razgovarala o problemu migranata. Madrid i Berlin su početkom sedmice potpisali sporazum prema kojem Njemačka u roku od 48 sati, sa njemačko-austrijske granice, može vratiti migrante koji su u Španjolskoj već podnijeli zahtjev za azil. Sančez je, ne samo zbog pomenutog sporazuma, prema ocjenama medija postao bitan saveznik u migrantskoj politici Angele Merkel. U tom kontekstu se promatra i Zvizdićeva posjeta Berlinu, koja je prvi zvanični susret Merkelove nakon ljetnjeg odmora. Merkelova će tokom sedmice primiti i predsjednicu Nigera Isofou Mahamadou. BiH i Niger se u ovom kontekstu promatraju kao zemlje porijekla, ali istodobno i kao tranzitne zemlje za izbjeglice.

Kasnije tokom sedmice u zvaničnu posjetu Berlinu dolazi i premijer Crne Gore Duško Marković, a kako saznajemo, iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, koncem avgusta i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

DW.DE

  • Autor Zorica Ilić
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close