PolitikaRegion

Zvizdić u Washingtonu: SAD podržavaju svaki postignuti uspjeh koji realizira Vijeće ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Washingtonu sa zamjenikom državnog sekretara za politička pitanja State Departmenta Thomasom Shannonom.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o aktivnostima koje je Vijeće ministara BiH realiziralo u proteklom periodu na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Saglasili su se da je izuzetno važno da BiH što prije dobije aktiviranje MAP-a, jer je u proteklom periodu ispunjen niz preduslova.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je protekla godina bila izuzetno uspješna za proces evropskih integracija i istaknuo da je Bosna i Hercegovina dobila Upitnik Evropske komisije, te da je u toku pripremanje odgovora na pitanja. On je rekao da je cilj Bosne i Hercegovine sticanje statusa kandidata najdalje početkom sljedeće godine i naglasio da bi region Zapadnog Balkana mogao dati novi pozitivni zamah cjelokupnoj porodici Evropske unije.

Zamjenik državnog sekretara Thomas Shannon je pohvalio napore koje je postiglo Vijeće ministara BiH i istaknuo da BiH ima veliku podršku SAD-a i da će nastaviti pružati potporu kako bi se osigurali još bolji rezultati.

Shannon je rekao da je aktiviranje MAP-a vrlo bitan cilj za Bosnu i Hercegovinu i naglasio podršku SAD-a na tom putu. Istaknuo je da će SAD pomoći BiH i da SAD podržavaju svaki postignuti uspjeh koji realizira Vijeće ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovao zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close