BiHPolitika

Zvizdić o pojmu ‘federalizacija’ u izvještaju EP-a

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom.

“U vezi sa izvještajem o BiH, odnosno izvještajem o situaciji i napretku BiH na putu ka EU. On je na ispravan način definisao napredak BiH i skrenuo pažnju da i dalje nastavimo s socio-ekonomskim reformama i da one budu u fokusu rada svih nivoa vlasti u BiH”, rekao je Zvizdić.

On je kazao da je u izvještaju skrenuta pažnja na konkretne probleme s kojim se suočava cijeli region, pa i BiH.

“Tu su i stotine amandmana od kojih je većina potpuno prihvatljiva. Prošla godina je bila najuspješnija evropska godina BiH. Tu je i mali broj, 10-15 amandmana, u kojima nema dovoljno razumijevanja za situaciju u BiH ili nisu bazirani na činjenicama kada se govori o situaciji u našoj državi.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istakao da je riječ o ‘oblicima ekstremizma, radikalizma i prijetnji terorizma za koje smatramo da su globalni problemi, a ne samo problemi BiH’.

Zvizdić je kazao da se kroz nekoliko amandmana provlači pojam ‘federalizacija’.

“Taj pojam se očito na različite načine tumači unutar BiH i od onih koji su podnijeli takve vrste amandmana. Takva federalizacija je za BiH neprihvatljiva i suprotna našim tendencijama na evropskom putu.”
Nejasno definisan pojma federalizacije

“Unutar korektne rezolucije Dan Preda u jednom amandamu se pojavljuje nedovoljno definisanje pojma federalizma koji je upravo zbog toga problematičan jer može biti tumačen na različite načine u BiH. To bi značilo novu etničku teritorijalnu podjelu ili praktično dezintegracije BiH što u ovom trenutku nije prihvatljivo”, bio je jasan Zvidić.

On je kazao da nije prihvatljivo da taj pojam ostane nedefinisan i da bude proizvod različitih tumačenja.

“Opredijeljeni smo za Dejtonski sporazum, znamo kako Ustav definiše BiH, unutar koje se nalaze dva entiteta, znamo kako je BiH međunarodno priznata sa suverenitetom i integritetom. Ako nekada dođe do novog političko administrativnog uređenja može biti bazirano na multietnuičkih regija na kriteriji ekonomije, dobre saobraćajne povezanosti, a ne na etničkim principima.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da su u BiH u potpunosti zaštićena jednakopravnost svih naroda.

“Nema govora o procesima federalizacije, unitarizacije i federalizma. To mora biti jasno i precizno naglašeno unutar rezolucije. Nadam se da svi u Evropskom parlamentu znaju načine odlučivanja u BiH. Odlučuje se koncenzusom.”

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close