Žvakaća guma opasnija nego što mislimo: Problemi sa zubima i crijevima, želja za nezdravom hranom…

Žvakaća guma osvježava dah, krati dosadu, smanjuje nervozu, no zbog učestalog žvakanja možete zaraditi gadne nuspojave. Pročitajte koje sve opasnosti žvakanje krije.
Jest ćete više junk hrane i manje voća

Žvakaća guma često se preporučuje prije jela kako bi se smanjila glad, odnosno kako bi se manje pojelo. No dokazano je da to ne samo što nije imalo nikakvog utjecaja na količinu unesenih kalorija, već su oni koji su žvakali gumu s okusom mente jeli manje zdrave hrane poput voća, a više nezdrave hranu kao što su čips i slatkiši. Istraživači vjeruju da taj ‘mint’ okus iz žvakaće voću i povrću daje odbojan gorak okus, piše tportal.hr

Može izazvati bol u čeljusnom zglobu

Žvakaća guma može dovesti do poremećaja u čeljusnom zglobu, što uključuje i bol u mišićima i zglobovima koji povezuju donju čeljust i lobanju. Mnogi ljudi završe s uklještenjem mišića čeljusti, glave i vrata, što nakon dužeg razdoblja žvakanja može dovesti do glavobolje, uhobolje ili zubobolje. Uzmite jabuku umjesto žvake, zadovoljit će vašu potrebu za žvakanjem i istodobno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je upalna bolest crijeva koju karakteriziraju bolovi u trbuhu, grčevi i promjene u radu crijeva. Žvakaća guma može pridonijeti tom problemu, jer se s njom proguta višak zraka, što pridonosi bolovima u trbuhu i nadutosti. Osim gutanja zraka, umjetna sladila kao što su sorbitol i manitol mogu uzrokovati dijareju čak i kod zdravih ljudi.

Problemi sa zubima

U nastojanju da izbjegnete laksativni učinak umjetnih zaslađivača u žvakama, prebacivanje na šećer nije rješenje, već prije igranje s novim problemima. Šećerna žvaka kupa vaše zube u šećeru, a posljedica je propadanje zuba.

Žvačete ovčji nusprodukt

Lanolin je sastojak koji pronalazimo u proizvodima za njegu kože, a užvakaće gume se stavlja kako bi ostale mekane. To ne zvuči loše, sve dok ne saznate da tu žutu voštanu tvar luče žlijezde lojnice ovaca. Lanolin je dobivenih stiskanjem ovčje vune između valjaka. U količinama koje se koriste u gumama za žvakanje teško da predstavlja prijetnju za zdravlje, no pomisao na porijeklo nije ugodna.

Otpuštanje žive u organizam

Srebrne plombe, poznate kao amalgamske, sastoje se od kombinacije žive, srebra i kositra. Istraživanja pokazuju da žvakaća guma može pridonijeti otpuštanju žive iz plombi u organizam. Problem? Visoka razina žive može izazvati neurološke probleme kao i hronične bolesti i mentalne poremećaje. Srećom, malo je vjerojatno da će vam te količine iz plombi naškoditi, no ipak, ne želite metale u tijelu.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close