BiHPolitika

Zukić: Stabilnost BiH je neupitna

20 PITANJA ZA..

ZUKIĆ: Stabilnost BiH je neupitna

1. Napisali ste knjigu “Demokratski izbori u BiH 1990-2010”. U najkraćem, šta je intencija knjige?

– Knjiga je bazirana na statističkoj analizi podataka i prikazu kvalitativnih pokazatelja izbornih ciklusa u periodu od 1990. do 2010. u BiH. Te 1990. godine održani su prvi višestranački izbori te je stoga prva decenija odvijanja demokratskih izbora, u svakom pogledu, predstavljala značajnu zabilješku za buduća istraživanja, kako samog izbornog tako i društveno-političkih procesa u BiH. Obaveza svakog političkog aktera je ostaviti u amanet novim generacijama, ako ne naučno, onda makar stručno djelo, bazirano na objektivnim pokazateljima i istinitim činjenicama, koje će svjedočiti vremenu njihovog angažmana i političkih prilika.

2. Zašto ste uopće pristupili ovoj temi?

– Smatrao sam da je dragocjeno da podatke i informacije koje sam prikupio objedinim i podijelim sa svima koji izučavaju izborni proces u našoj državi. Proces demokratizacije izbora za našu zemlju izuzetno je važno pitanje jer time otpočinje novi period u njenoj novijoj historiji, pa će zabilješke i podaci, uvjeren sam, biti stručni dokument od velikog značaja svim generacijama i svima onima koji se budu bavili ovom tematikom.

3. Kako biste ocijenili razvoj procesa održavanja izbora u BiH u tom periodu?

– Prema ocjeni građana, prvi demokratski izbori su najoriginalniji do sada, prolazili su u demokratskom ambijentu i bez incidenata, iako je BiH kompleksno područje i iako su se odvijali u specifičnim uvjetima.

4. Koliko ste dugo istraživali ovaj fenomen?

– Od 1990. godine sam involviran u izborne procese i nakon svakih izbora sam vršio kvalifikaciju pokazatelja i pravio prikaz izbornog procesa. Smatrao sam da je dobra ideja sve objediniti i uporedno dati sve relativne i kvalitetne pokazatelje. Ta ideja danas ima rezultate i daje poseban značaj za sve istraživače naše političke situacije.

5. Cijenite li da može doći do unapređenja demokratičnosti izbora u našoj državi?

– Prvenstveno je važno da svaki izbori pokažu puni demokratski kapacitet i da prolaze u fer atmosferi. Svaki izbori na ovom području idu korak naprijed ka demokratičnosti.

6. Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora u državi?

– Očekujem da će SDA lista dobiti apsolutnu podršku od građana, jer su načelnici SDA uvijek radili i radit će za dobrobit svojih građana. Uvjereni smo da je narod prepoznao kvalitet njihovog dosadašnjeg rada jer su pomaci u razvoju lokalnih zajednica najevidentiniji upravo u općinama koje su vodili načelnici iz SDA.

7. Kakva su očekivanja od saradnje SDA i SBB-a na lokalnim izborima?

– Koalicija je nastala kada je u FBiH došlo do destabilizacije političkih prilika i njenim uspostavljanjem omogućen je nastavak funkcioniranja vlasti. Kao takva, veoma je značajna, a podrazumijeva i poziv da se i ostale probosanske stranke ujedine i slijede to opredjeljenje. Ako imamo zdrav partnerski odnos zasnovan na zajedničkim ciljevima, koji se prvenstveno odnose na ekonomske reforme i istinski brži put ka EU, a upravo to imamo, onda nema prepreka za njeno funkcioniranje, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Očekujem da će nastaviti provođenje reformi i ispunjavati sve mjere i u 2017. godini, da bi BiH postala zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a ubrzo i njena punopravna članica

8. A kako vidite rezultate koje je ova koalicija donijela u proteklim mjesecima?

– Zajednički rad koalicije značajno je stabilizirao političke, ekonomske i međunacionalne prilike u BiH. Ova koalicija, u vrlo kratkom razdoblju, dala je doprinos kada je riječ o ispunjavanju uvjeta neophodnih za predavanje kredibilne i historijske aplikacije za članstvo naše zemlje u EU. Donijela je stabilne vlade i konačne se krenulo naprijed po svim pokazateljima.

9. Jeste li zadovoljni radom vlasti u FBiH općenito?

– Osobno bih želio brže donošenje odluka koje se odnose na važne promjene od suštinskog značaja za građane i narod ove zemlje. Iako bih ja rekao da u potpunosti nisam zadovoljan, moram priznati da ova vlast u FBiH, unatoč mnogim tihim opstrukcijama, vuče ključne reformske procese koji vodi promjenama nabolje, a koje su prethodne vlasti prilično ili odlagale ili otaljavale.

10. Šta mislite o stanju u državi?

– Nije sjajno, ali, ako uzmemo u obzir i ekonomske pokazatelje odranije, prije formiranja ove vlasti, stanje je dosta popravljeno. Idemo ka boljem.

11. Je li BiH stabilna država?

– Iako često čujemo različite stavove, BiH je stabilna i potrebno je da svi nađemo mjesto i doprinesemo njenom razvoju. Stabilnost BiH je neupitna.

12. A međunacionalni odnosi?

– Uvijek može bolje. Međutim, mislim da su političke prilike dovoljno zrele da su vodeći politički akteri svjesni da se mora naći zdrav kompromis za svako osjetljivo pitanje. Ponekad to ide sporije, ali je itekako važno da se problemi rješavaju.

13. Kako doživljavate mandat federalnog poslanika?

– Moj mandat je obaveza prema građanima kojima uvijek stojim na raspolaganju kada su u pitanju njihovi životni problemi. Mandat mi je dao narod i doživljavam ga kao svoju obavezu da zastupam prije svega interese i potrebe naroda te ih artikuliram u Parlamentu.

14. Na koju ste Vašu inicijativu posebno ponosni?

– Imam ih mnogo, ali da izdvojim aktuelne dvije. Jedna je stavljanje kladionica u PDV sistem izmjenom zakonske regulative. U planu je i inicijativa za osnivanje Fonda za podršku talentiranim učenicima i studentima u FBiH, koji osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima u znanju, inovatorstvu, naučnim projektima, muzici…

15. Vi i sport?

– Prakticiram fizičku aktivnost i smatram da bi sport trebao biti sastavni dio života svakoga od nas i radi fizičke kondicije, a i eliminiranja stresa. Neophodno je stvaranje boljih uvjeta za profesionalnog sportaša i rekreativno bavljenje sportom.

16. Za koga navijate?

– Volim Želju i smatram ga dijelom svoje porodice.

17. Priča se da dobro kuhate. Je li to tačno?

– Kuhanje je moj hobi. Ne bih se sam hvalio, ali oni koji su probali moje specijalitete kažu da su ukusni.

18. Omiljeno jelo?

– Bosanska tradicionalna kuhinja, ali i riblji specijaliteti.

19. Koju knjigu trenutno čitate?

– Historija Jerusalema (Simon Sebag Montefiore).

20. Najomiljenija izreka?

– Bože, daj mi sabur da podnesem stvari koje ne mogu promijeniti, daj mi hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i daj mi mudrost da razlikujem jedno od drugoga!

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close