Zoran Ivančić: ”Sotono, ubojice” – trebali su uhapsiti Kordićeve pristalice umjesto mene jer oni su fašističkim povicima narušavali red

Zoran Ivančić progovorio je jučer u ime razuma. Aktivist, Zagrepčanin rođenjem, na aerodromu je s prijateljicom dočekao ratnog zločinca Darija Kordića, zajedno sa tristotinjak fanova zvijezde mračnih, haaških hodnika.

Osjetio je da treba napraviti nešto, neku vrstu individualnog otpora ludilu. Probio se u srce rulje s fašističkom pjesmom na usnama, uspravio se i rekao ”Sotono, ubojice”. Policija je, srećom, bila blizu. Priveli su ga zbog narušavanja javnog reda i mira, spasivši ga ustvari linča huligana koji su se osjetili isprovocirani.

Kako je Zoran Ivančić za Radiosarajevo.ba pričao nakon napuštanja policijske stanice u hrvatskoj prijestolnici, osjeća se dobro, prošao je bez ozbiljnih povreda.

”Sve je dobro. Dobio sam nekoliko udaraca, imam i posjekotinu na uhu. Policija je bila korektna, ali utisak je da su trebali uhapsiti Kordićeve pristalice umjesto mene jer oni su fašističkim povicima narušavali red. No, s obzirom na malen broj pripadnika reda, imali su dobru procjenu. Priveli su mene, jer nisu bili spremni da privedu 300 ljudi”, kazao je Ivančić za portal Radiosarajevo.ba.

Na pitanje šta se to treba dogoditi u čovjeku da smogne toliko hrabrosti i iz sebe izvuče ono što misle milioni, naš sagovornik rekao je da se vodio idejom da bude iskren, prema sebi prije svega.

”Trudim se da budem iskren, kako prema sebi tako i prema historiji. Stoga ne propuštam prilike da dignem glas. Ali, moram reći da nisam bio sam. U mom društvu našla se i jedna prijateljica kojoj ne bih spominjao ime. Ona je bila hrabrija od mene. Izdržala je sve. Mi smo, doduše, mislili da će nam se pridružiti još ljudi, ali nisu. Ne znam zašto, vjerovat ću da je u pitanju splet okolnosti jer znamo da se u Sarajevu održava Peace Event. Ne znam da li je Zagreb pao na ispitu”, dodao je Ivančić.

”U prostoru predviđenom za doček Darija Kordića bila je velika gužva. Jedva smo uspjeli ući. Ratni zločinac je pojavio, pokazao je masi da se grupiše na jedno mjesto što su desničari, poznati po disciplini, ispoštovali. Onda je on počeo služiti misu jer kako drugačije nazvati onaj njegov govor. I crkva ga je, doduše, podržala. Nakon razmjene ljubavi uzvikivanjem ”Za dom spremni”, u svom onom delirijumu uspio samo da izgovorim dvije riječi. Bilo je dovoljno. Primio sam nekoliko udaraca. Policajci su me izvukli vani, kao i moju prijateljicu. Završili smo u policiji i to je to”, zaključio je Ivančić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Dario Kordić, kojega je Haaški sud osudio na 25-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u centralnoj Bosni, oslobođen je jučer. Zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u centralnoj Bosni, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, a pušten je nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru.

 

Tekst je preuzet sa Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close