-TopSLIDEKultura

Zoran Đinđić: “U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva”

12. 3. 2003 – ubijen je Zoran Đinđić, srbijanski političar


Prisjetimo se kako je govorio Zoran Đinđić.

– Pogledajte u budućnost, tamo ćemo se sastati. Jer imam namjeru da još živim u budućnosti.

– Nema spavanja, ne možete da budete svjetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet-šet sati, ne treba vam više. Spavaćete kad budete u penziji.

– Da naši ljudi ne bi odlazili u svijet, potrebno je da svijet dovedemo u zemlju.

– Da smo, svako u svom okruženju, ispravljali ono što je pogrešno i pogrešne ljude zaustavljali na njihovom putu, da smo ih spriječavali da čine loše stvari, ne bi se te loše stvari dešavale.

– Jedno ljudsko biće, jedan od 40.000 spermatozoida, koji je uspio, a 39.999 nije uspjelo. Svako ko se rodio, on je već pobjednik.

– Samo da se u našem narodu prelomi ono što nam je ostalo iz pustog turskog – da ne kažemo: “Ma lako ćemo”, “Sutra ću”, “Oni su protiv nas”, “To je svjetska zavera”… to su sve gluposti!

– Naš najveći kapital je u nama samima i našoj zemlji. Ne treba nama MMF da bismo mi svoju pamet koristili. Ali ako je ne koristimo, ne može nam pomoći ni MMF. Imamo prednost što smo genetski skloni snalaženju, razmišljanju i brzini.

– Kosovo je rana kroz koju može da nam iscuri i posljednja kap krvi i mi ranu moramo da zatvorimo.

– Ako će naš međunarodni ugled da se zasniva na tome da prećutkujemo naše nacionalne interese, onda nam taj ugled i ne treba mnogo. Vrijeme je da svijet vidi ko smo mi.

– Naš cilj je Evropa i mi našu zemlju vidimo da 2004. bude zvanični kandidat za EU, da 2010. godine bude ravnopravni član EU.

– Kao čovjeka koga drže 50 godina u želji da dođe do vazduha, tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa…

– U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.

– Reforme nikada nisu popularne ako treba da budu uspješne jer uvijek mnogo koštaju. Da biste bili popularni, morate da preuzmete rizik nepopularnosti.

– Albanska država na Kosovu nastaje kao divlja gradnja. Jednog trenutka će nam reći: skuplje je rušiti, lakše je legalizovati!

– Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti, onda se grdno vara, jer ja nisam sistem.

–  U Srbiji je još rizičnije biti policajac ili sudija nego kriminalac.

–  Međunarodna zajednica je kao klima, ne možete da je priznate ili ne, već da se adaptirate.

 

(Nezavisne)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close