Zolić: Žele izbrisati dvostruko više Bošnjaka

Kako izaći iz pat-pozicije u vezi s objavom rezultata popisa

Nakon što je Američka obavještajna agencija (CIA) objavila procjene popisa stanovništva u BiH, prema kojima u našoj državi živi 48,4 posto Bošnjaka, 32,7 posto Srba i 14,6 posto Hrvata, postavilo se pitanje kada će bh. institucije zadužene za objavu rezultata popisa, obavljenog 2013. godine, konačno izaći iz pat-pozicije u koju su se dovele.

Iz Agencije za statistiku BiH (BHAS) jučer su za “Avaz” potvrdili da to neće biti moguće prije početka 2016. Precizniji datum nisu bili u stanju dati.

Novi plan 

Mirsada Adembegović iz ove agencije izjavila je za “Avaz” da je Popisni biro ove institucije Vijeću ministara BiH na očitovanje dostavio informaciju o trenutnom statusu aktivnosti na popisu te da tek nakon izjašnjavanja Vijeća ministara može pristupiti novom planu aktivnosti. No, istakla je da se Vijeće ministara o ovome još nije izjasnilo.

S druge strane, pat-pozicija nastala je zbog toga što ni Agencija za statistiku BiH niti Zavod za statistiku FBiH ne mogu pristati na ono na čemu insistira Zavod za statistiku RS, a to je da se status rezidenta, stalnog stanovnika, utvrđuje i na osnovu famoznog pitanja 40, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja u inozemstvu. To bi značilo, kako pojašnjavaju iz Državne agencije za statistiku, da bi iz ukupnog broja stanovništva bio isključen određeni broj stanovnika koji po svim ostalim kriterijima ima status rezidenta.

Naš list nedavno je prvi otkrio informaciju prema kojoj bi se kriterijem koji zagovaraju u RS eliminiralo blizu 438.000 stanovnika BiH.

Varijanta 4

Prema takozvanoj varijanti 4, na kojoj insistira RS, a koja ima najoštrije kriterije, od ukupnog broja osoba koje iz manjeg bh. entiteta namjeravaju izbrisati, Bošnjaka bi bilo čak 233.163, odnosno 53,25 posto od ukupnog broja. S popisa bi bilo izbrisano 86.919 (19,86 posto) Hrvata i 102.010 (23,3 posto) Srba. Dakle, dvostruko više Bošnjaka nego Srba, iako u apsolutnim iznosima u BiH nije takav omjer stanovništva.

Profesor Hasan Zolić, bivši direktor Zavoda za statistiku BiH, rekao je za “Avaz” da se sada očekuje imenovanje novog menadžmenta Agencije za statistiku, jer je starom istekao mandat, te da novi direktor zajedno s ostalim rukovodiocima riješi ovaj problem.

– Smatram da se ovo konačno mora presjeći, jer direktor Agencije za statistiku BiH formalno-pravno ima pravo da to uradi i objavi rezultate popisa – istakao je profesor Zolić.

Nema razloga za procjene  

Zolić je prokomentirao i objavljene procjene CIA-e o popisu stanovništva u BiH.

– Ne vidim razloge za takvo nešto. Osim ako nije intencija da se izvrši pritisak da se prihvati ono što RS traži. Ostaje da se vidi koju svrhu ovo sve ima – istakao je Zolić.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close