Znate li kako je BiH dobila današnju žuto-plavu zastavu?

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-historijsko utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH. Zamijenila je staru zastavu koja je bila korištena od nezavisnosti do tada

 

 

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

 

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariškim mirovnim ugovorom 1995., kojim je konstituisana sadašnja Bosna i Hercegovina. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite prijedoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podjeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

 

Početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorpodbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorp je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.
Međutim, prije nego što je Westendorp nametnuo žuto-plavu zastavu kao zvaničnu postojalo je još nekoliko prijedloga za zastavu BiH. Krenimo redom…

 

papagaj-zastava

 

Prva zastava koja je predložena bila je kreirana po uzoru na zastavu Češke Republike. Namjera joj je bila da predstavlja tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. No, ako i ostavimo po strani činjenicu da je ova zastava plagijat češke zastave, vrlo je moguće da bi zbog sklopa boja ona u narodu postala poznata kao “papagaj zastava”… Osim toga, izuzev “zelenih”, baš i nije sasvin jasno “ko su plavi, a ko crveni” na ovoj verziji bh. zastave?!

 

maslinova-grancica

 

Sljedeći prijedlog bila je svijetlo plava zastava, koja je simbolizirala boju UN-a, a u sredini zastave nalazila se maslinova grančica, koja je također predstavljala motiv s amblema UN-a. Koliko tu ima BiH i ima li je uopće, prosudite sami!

 

zastava-bih

 

Treći prijedlog bila je zastava svijetlo plave boje UN-a s obrisima karte Bosne i Hercegovine u sredini. Vrlo orginalno i zahtjevno! Vjerujemo da su timovi heraldičara i dizajnera mjesecima radili na pravljenju ovog idejnog rješenja!
Drugi skup prijedloga trebao je simbolizirati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu zemlju…

 

bih-zastava-2
Prvi prijedlog bila je dijagonalna trobojnica sastavljena od crvene, bijele i plave boje. U centru se nalazila plava karta Bosne i Hercegovine, okružena sa 10 žutih zvijezda petokraka.

 

zastava-bih2

 

Drugi prijedlog zastave bio je gotovo identičan, s tim što se umjesto 10 na zastavi nalazilo 12 žutih zvjezdica, s obzirom da zastava EU ima 12 zvjezdica.

 

1000px-flag-of-bih-second-set-of-proposal-3

 

Treći dizajn bio je nešto drugačiji od prva dva. Iako je riječ o dijagonalnoj trobojnici s istim redoslijedom boja, bijelo polje je daleko šire. U centru se nalazio žuti obris Bosne i Hercegovine, okružen zelenim maslinovim grančicama. Motiv maslinove grančice također je uzet s amblema UN-a.

 

zastava-bih-3

 

Četvrti prijedlog sadrži identičan amblem u sredini, no nije imao dijagonalne linije. Umjesto toga, radilo se o horizontalnoj trobojci plava-bijela-crvena, kakvu je imala i Jugoslavija.
Nijedan od navedenih prijedloga nije čak ni ozbiljno uzet u razmatranje za novu zastavu.

 

zastava-bih-4

 

Visoki predstavnik Carlos Westendorp iznio je svoj prijedlog zastava koje su potpuno odudarale od svih dotadašnjih. Njegov prvi prijedlog bio je gotovo identičan današnjoj zastavi BiH, samo što je podloga bila svijetlo, a ne tamno plava.

 

zastava-bih-5

 

Drugi Westendorpov prijedlog bila je svijetlo plava zastava (boja UN-a) s pet traka, tri žute koja su izlazile s lijeva prema desno, i dvije bijele koje su izlazile s desne strane prema sredini i nadopunjavale ih, no nisu sezale do kraja.

 

U trećem prijedlogu zastava je svijetlo plava, sa žutim i bijelim trakama koje se križaju i tvore trokut koji podsjeća na oblik BiH.

 

zastava-bih-6

 

Kada pogledamo kakvi su nam sve bili prijedlozi za državnu zastavu, možemo slobodno zaključiti – još smo i dobro prošli!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close