BiHPolitika

Značajno usvajanje izmjena zakona o udruženjima i fondacijama

U Ministarstvu pravde BiH ocjenjuju značajnim usvajanje izmjena i dopuna Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, koji su na današnjoj sjednici podržali delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić je izjavila Feni da se izmjenama zakona propisiju odredbe za transparentniji rad i unapređenje sistema prevencije u radu nevladinih organizacija, u borbi protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

“Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH provode se preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval)”, navodi Bakić.

Dodaje da se novim zakonskim prijedlogom značajno pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja, te obavezuju nevladine organizacije da Ministarstvu pravde podnose godišnje finansijske izvještaje radi objavljivanja na web stranicama Ministarstva.

Akta

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close