Zmajevi igrali utakmicu protiv 100 Zmajića: Zajedno za cijeli region

Reprezentativci fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine su danas na stadionu Otoka u Sarajevu odigrali utakmicu protiv djece iz cijele BIH. Reprezentativne Zmajeve je rezultatom 2:0 pobijedila ekipa u sastavu od 100 dječaka i djevojčica, a slogan ove utakmice je bio “Svi na jednom mjestu”.

Utakmica je počela minutom šutnje za sve koji su nastradali u poplavama, a početni udarac na utakmici izvela je djevojčica Ajla iz Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka”.Na početku manifestacije, djeca i prisutni poslali su pozdrav i poruke podrške svim mališanima iz područja pogođenim poplavama i klizištima, koja danas nisu mogla prisustvovati ispraćanju Zmajeva.

Ulazak bh. reprezentativaca na teren ispraćen je ovacijama i aplauzom, a mališani na tribinama uzvikivali su “Hvala vam, Zmajevi”. Izabranici Safeta Sušića zajedno sa svojim selektorom i mališanima podigli su transparent na kojem je pisalo “Zmajevi i Zmajići za cijeli region, zajedno smo jači”.

“Zmajevi su danas sa 100 dječaka i djevojčica poslali poruku podrške djeci koja su pogođena u poplavama. Danas su ovdje djeca iz Maglaja, Nemile, Doboja, ali i drugih gradova koji su stradali u katastrofi koja je zadesila našu zemlju”, rekla je za Klix.ba Aleksandra Kuljanin PR Sportskih igara mladih.

Želja reprezentativaca da ih mališani isprate u Brazil 
Reprezentativci su željeli da ih mališani isprate na Svjetsko prvenstvo u Brazil i današnja utakmica je njihovo posljednje pojavljivanje u medijima, a odigrana je uz pomoć UNICEF-a, Sportskih igara mladih, Nogometnog saveza, Specijalne olimpijade u BiH.

“Drago nam je što su ovakve veličine danas ovdje i što zajednički šaljemo poruku o jednakim mogućnostima, jer danas su sa našim Zmajevima igrali mališani starosne dobi od šest do osam godina sa i bez poteškoća u razvoju. To su Zmajići velikog srca”, dodala je Kuljanin.

Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH je napomenula da su ovom utakmicom željeli skrenuti pažnju na mogućnosti djece sa poteškoćama u razvoju.

“Desile su se poplave i želimo skrenuti pažnju na to da je potrebno pružiti pomoć posebno djeci, jer su oni najviše pogođeni. Čim se sve desilo, UNICEF je poslao hlor i higijenske pakete, a sada nastavljamo sa slanjem vode i osiguravanjem psiho-socijalne pomoći za djecu. Organizirat ćemo i dječje kutke gdje djeca mogu boraviti jer njihovi roditelji sada imaju puno posla kako bi što prije očistili domove”, rekla je Buer za Klix.ba.

Želja djece je da njihovi vršnjaci dobiju dom 
Danas su na stadionu Otoka bila djeca iz SOS Dječijih sela BiH, djeca iz Maglaja, Nemile, Livna, Fojnice, ali i djeca iz maglajskog vrtića koji je u potpunosti uništen od poplava. Djeca iz Goražda su djeci iz Nemile uručila poklon pakete.

Poslali su poruke svojim vršnjacima, a njihova najveća želja je da djeca dobiju dom.

“Djeci želimo da sto prije nađu svoje domove i da se vrate svojim kućama. Poslala sam im puzzle, medu, lutkicu, slatkiše i hranu”, ispričala nam je devetogodišnja Ranija Boloban koja je danas navijala za Zmajiće.

I osmogodišnji Hamza Bahtanović je danas bio na stadionu Otoka.

“Moj omiljeni igrač je Vedad Ibišević, a našim Zmajevima želim da pobijede Argentinu, a djeci da se vrate u svoje domove”, rekao je ovaj dječak, vjerni navijač reprezentacije BiH.

Inicijatori održavanja ove manifestacije i utakmice bili su fudbalski reprezentativci BiH Emir Spahić, ambasador UNICEF-a Edin Džeko, ambasador Sportskih igara mladih Miralem Pjanić, ambasador Specijalne olimpijade u BiH Asmir Begović, kao i ostali Zmajevi.

Klix.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close