Zlatni avion saudijskog princa

Ako ste imali priliku voziti se malim privatnim avionom, da li ste nekad poželjeli više mjesta oko sebe? Možda ste pomislili da vam je više prostora kako bi se u zraku osjećali komforno i imali približan ugođaj kao kod kuće, u hotelu ili u velikim salama za sastanke?

Takav ambijent postoji, a rijetki imaju priliku uživati u njemu, kao što je Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Alsaud, njegovi poslovni partneri, osoblje i prijatelji. Iz njegove flote aviona prikazaćemo ona dva najluksuznija Boeing 747-400 i Air Bus 380 (A380),

Princ Alwaleed bin Talal, koji je u samom vrhu najbogatijih ljudi svijeta, bio je jedini vlasnik privatnog Boeinga 747 na svijetu sa pozlaćenim enterijerom. Kada je proizveden Air Bus 380 bio je prvi naručilac “leteće palate”, kako su nazvali specijalno pripremani avion za njegovu kompaniju Kingdom Holding. Luksuzni A380 posjeduje oko 550 kvadratnih metara korisnog prostora na dva sprata, i može bez spuštanja letjeti na bilo koju destinaciju u svijetu. Takve tehničke karakteristike i kapaciteti ovog mega aviona koštale su princa 319 miliona američkih dolara, a dodatni komfor po narudžbi dodatnih 200 miliona dolara.

Najluksuzniji A380 na svijetu, u vlasništvu saudijskog princa, može primiti oko 100 osoba, dok takav avion namjenjen za komercijalne svrhe prevozi i do 800 putnika.

(KKD)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close