ZLATKO U PRVOM SAFFU: Od “izdajnika bošnjačkog naroda” do “uzora Bošnjacima”

Časopis islamske omladine “Saff” pokrenuo je anketu pred popis stanovništva u kojoj planiraju poznate pitati kako će se izjasniti. Prvi je u anketi gostovao nekada SAFF-u omraženi ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kojeg su svrstavali u “glavne izdajnike bošnjačkog naroda”. Pogledajte šta je odgovorio.

(Slobodna Bosna)

„Pitanje nacionalnog opredjeljenja je stvar osnovnih ljudskih sloboda u 21. stoljeću i upravo Bošnjaci, zbog svog historijskog iskustva, trebaju imati dodatnu osjetljivost prema toj slobodi.Lično mi smeta i kada se danas upravo od Bošnjaka očekuje da imaju dilemu ko su i šta su i da im zato to treba dodatno objašnjavati i ubjeđivati ih kao da su i kao narod još uvijek maloljetni”, kazao je u odgovoru “Saffu” Lagumdžija.

“Prirodno, ovo se odnosi i na svakog drugog čiju ću slobodu, da bude drugačiji, uvijek braniti. Ne moram valjda biti doktor nauka ili profesor univerziteta da bih znao da sam Bošnjak i da mi je jezik bosanski. Zato, svakome, pa i dobronamjernom, ko želi da mi dodatno ‘objašnjava’ slijedi jasna poruka: Hvala. Znam ko sam”, zaključio je lider SDP BiH koji se odazvao pozivu za učešće u anketi SAFF-a, neslužbenog glasnika vehabija u BiH.

Lagumdžija je poznat kao političar koji češće odbija nego što prihvata razgovor sa medijima, i oglašava se uglavnom u medijima koji mu u određenom momentu odgovaraju, tako da se pozivu nezvaničnom glasilu vehabija zasigurno nije slučajno ili na prevaru odazvao, osim ako nije neka ‘halal šala’ koju ne shvatamo. Ostaje mogućnost i da je neko hakirao stranicu SAFF-a,  ili su oni anketu izmislili, što ne vjerujemo da bi se usudili.

Lagumdžija je često bio na udaru kritika SAFF-a, pa tako još u maju ove godine u rubrici ‘Islamofobija’ tekstu pod naslovom “Iza popisne prevare stoje bošnjački politički izdajnici Lagumdžija, Radončić, Osmić i Hadžić” kažu:

“Slažemo se da se sprema popisna prevara Bošnjaka. Međutim, glavni krivci izdajnici bošnjačkog naroda, politički predstavnici našeg naroda koji nas predstavljaju u Vijeću ministara BiH. Nema sumnje da je Zlatku Lagumdžiji, Fahrudinu Radončiću, Osmiću i Damiru Hadžiću jedino važno da se ne zamjere Miloradu Dodiku i Mladenu Bosiću, a da ih Bosna i Hercegovina, zakoni i Bošnjaci uopće ne zanimaju”, pisao je SAFF 13. maja ove godine kritikujući zaključke Vijeća ministara o popisu.

Zbog ankete je SAFF izgleda Lagumdžiji “halalio” i Alžirsku grupu, o čemu su u januaru ove godine pisali ovako:

“Cijeli svijet zna, ne samo Bosanci i Hercegovci, da su bh. vlasti sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu pogazili sve zakone, kidnapirali pripadnike alžirske grupe i predali ih Amerikancima na milost i nemilost. Oslobađanje većine pripadnika alžirske grupe iz Guantanama potvrda je da su ti ljudi bili nevini i da je nad njima izvršeno nasilje svake vrste. Drago nam je što je ova istraga ponovo pokrenuta, međutim, bojimo se da će sve ostati na istrazi. Danas Bosnom vladaju Zlatko Lagumdžija i njegovi Amerikanci, ista postava koja je izvršila nasilje nad alžirskom skupinom prije jedanaest godina”, pisao je o Lagumdžiji SAFF.

Sve je očitije da Lagumdžija i zvanično postavlja SDP kao najjaču bošnjačku stranku na predstojećim izborima 2014.

 

(A.P.)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close