Bez rezultata sinoćnji neslužbeni sastanak u VSUN-a o rezoluciji o Siriji

Predstavnici stalnih članica VSUN-a – SAD-a, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Kine, danas bi trebali održati nove konsultacije

NEW YORK – Predstavnici zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN), Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Rusije, Francuske, Velike Britanije i Kine, sinoć su ponovo razgovarali o nacrtu rezolucije u vezi sa upotrebom hemijskog oružja u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Poluslužbeni sastanak je trajao oko sat vremena. Na sastanku se govorilo o detaljima rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja bi trebala biti donesena nakon dogovora Rusije i SAD-a u vezi s hemijskom oružjem u Siriji.

Predstavnici stalnih članica VSUN-a ni ovaj put nisu približili stavove o tome da li će se u nacrtu rezolucije pozvati na sedmo poglavlje UN-ove Povelje koje “obavezuje”, jer podrazumijeva cijeli niz mehanizama pritiska od privrednih sankcija do vojne operacije ne bi li se neku zemlju nagnalo da poštuje odluku VSUN-a.

Na sastanku nije postignuta saglasnost ni o tome da li će u tekst rezolucije biti uvršena tačka koja govori o utvrđivanju odgovornosti za korištenje hemijskog oružja u Siriji pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Za danas je planiran novi sastanak, a očekuje se da učesnici današnjeg o detaljima obavijeste vlasti u njihovim zemljama.

Nakon što je u izvještaju ekspertnog tima UN-a potvrđeno da je u Siriji korišteno hemijsko oružje, svjetski lideri sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-moonom na čelu zatražili su od Vijeća sigurnosti poduzimanje potrebnih mjera u što kraćem vremenskom periodu.

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close