Zlatko Lagumdžija: ‘Dokle majstori?’

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je opcija istupanja SDP-a iz federalne vlasti i dalje otvorena, ali da će učiniti sve da bude formirana vlada koja ima parlamentarnu većinu, javlja Srna.

“Ukoliko se to ne desi onda visoki predstavnik Valentin Inzko, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i lider SDA Sulejman Tihić trebaju da prime 500.000 ljudi pod prozor sa kojima ćemo biti i mi i pitati ih ‘dokle majstori’”, rekao je Lagumdžija novinarima.

Zaustavljali smo ljude da dolaze u Sarajevu i protestuju protiv ovoga što radi SDA, kaže Lagumdžija i dodaje da u jednom trenutku te ljude više niko neće moći da zaustavi. On je istakao da ne zna za neki novi sastanak “četvorke” u srijedu, 20. marta.

Komentarišući mogućnost da SDA na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa prilikom izbora sudija Ustavnog suda FBiH, Lagumdžija je rekao da u SDA znaju da je potezanje vitalnog nacionalnog interesa zloupotreba. “Tražiti vitalni nacionalni interes na ustrojavanje institucije koja je zadužena za ocjenu vitalnog nacionalnog interesa je izvrgavanje ruglu institucije nacionalnog interesa u BiH”, smatra Lagumdžija.

On je rekao da FBiH Nermin Nikšić nije zloupotrijebio ustavne ovlasti kada je pisao Svjetskoj banci da suspendira 110 milona KM, namijenjenih za projekt pomoći malim i srednjim preduzećima. Premijer je kao osoba na tako odgovornoj funkciji bio dužan da upozori Svjetsku banku. Da to nije učinio, napravio bi grešku, a daljni potezi su na Svjetskoj banci, dodao je. “Kad je u pitanju Odraz, to je stvar unutrašnje trgovine između Stranke demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak”, rekao je Lagumdžija.

Mediji u BiH objavili su naime da je premijer Nikšić zatražio od Svjetske banke suspenziju 110 miliona KM nakon što je Upravni odbor Fondacije Odraz koja provodi projekt Svjetske banke za podršku privredi, imenovao novo rukovodstvo. Upravni odbor, koji čini šest ministara iz Vlade FBiH na čelu s ministrom finansija Antom Krajinom, smijenivši rukovodstvo Odraza, postavio je za direktora člana Hrvatske stranke preva BiH Vinka Jakića, što se desilo u samom procesu realizacije novca, objavljeno je.

Povodom cijelog slučaja oglasio se i premijer Nikšić. “Ovdje se radi o pokušaju istih snaga, kojim je propao pokušaj pljačke Razvojne banke Federacije BiH, da zagospodare novcima kojim raspolaže Fondacija Odraz. Očito je da su tajkunski pokrovitelji SDA, Lijanovića i HSP-a u velikoj panici i nervozi jer im polako presušuju novčani izvori koje su godinama preusmjeravali iz različitih državnih fondova u svoje džepove. Dovođenje kompromitiranog Vinka Jakića bez bilo kakve procedure na čelo Fondacije Odraz, da bi upravljao sa 110 miliona KM namjenjenih domaćim privrednicima, nešto je što nikad neću prihvatiti”, kazao je premijer za agenciju Fena.

Dodao je da je njegova obaveza da o tome obavijesti Svjetsku banku kako bi sačuvao kredibilitet Federacije BiH koji bi nepovratno bio narušen ako bi Jakić i njegovi sponzori dobili priliku da prema svojim planovima i željama, “krčme novac građana”. “O ovome sam upozorio i sve članove Upravnog odbora Odraza kao i visokog predstavnika u BiH, koji javno tvrdi da institucije u FBiH funkcioniraju, iako i ovaj slučaj jasno govori na koji način zapravo one rade. Ništa što radim nije i nikad neće biti skriveno od javnosti, pa nije ni pismo koje sam u vezi s ovim dešavanjima uputio Svjetskoj banci”, kazao je Nikšić.

(DEPO, BLIN/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close