-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Zimska oprema od 1. aprila više nije obavezna u Bosni i Hercegovini

Obavezno posjedovanje zimske opreme na snazi je do 1. aprila, nakon čega treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama, podsjećaju iz BIHAMK-a.

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje.

– Prvo treba zimske gume zamijeniti ljetnim, zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura – kazali su iz BIHAMK-a. 

Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od sedam stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva.

Da bi vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme.

Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na vozilima koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke možemo sami da otklonimo, ali za neke je najbolje obratiti se stručnim osobama, podsjećaju z BIHAMK-a.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close