Ostali sportoviSport

Zeničanka nastupa za Štutgart: Znam da mogu trčati ispod 12 sekundi

Kanita Bilić (u sredini) na mitingu u Sarajevu

 

Zeničanka Kanita Bilić, najveća nada ženske bosanskohercegovačke atletike, koja trenutno nastupa za Štutgart, na nedavno održanom mitingu u Sarajevu u trci na 100 metara pobijedila je s vremenom 12,60 sekundi.

– Nisam toliko zadovoljna rezultatom, imala sam loš start. Ali tek sam stigla iz Njemačke i treba mi malo vremena da se naviknem i adaptiram – kaže Bilić.

Ona je već dvije godine vlasnica ženskog seniorskog bh. rekorda na 100 metara: 12,17.

Posložiti kockice

– Nadam se opet rekordu jer znam da mogu, trener u Štutgartu mi je to kazao također. Kontrole i treninzi pokazuju da mogu. Znam da mogu istrčati ispod 12 sekundi, ali trebaju se sve kockice posložiti. Dosta toga je u glavi – ističe Bilić.

Konkurencija u BiH nije posebno jaka u ženskom sprintu, pa tako ni sama takmičenja.

– U Štutgartu ima dosta jakih sprinterki i imam s kim trčati. Kod nas ipak nemam s kim, nema ko da me “vuče” i to je problem. Ta jača takmičenja me bolje psihički spreme. Iskreno, mi više nemamo tako dobrih sprintera kako je nekad bilo – podvlači naša sagovornica.

Da bi prvenstveno popravila svoj trening, a onda i rezultate, Kanita Bilić je prešla graditi svoju karijeru u Štutgartu, profesionalni atletski klub, za koji nastupa već gotovo dvije godine. Njen cilj su norme za velika takmičenja pa najbolje rezultate tek očekuje…

Režim treninga

– Trebam trčati između 11.80 – 11.90. Mislim da to mogu ispuniti, ali sam se prošle godine povrijedila jer su treninzi kod nas i u Njemačkoj drugačiji. Zahtijevaju više teretane, tehnike, sprinta.

Za mene je to bila kao jedna bomba za tijelo, preforsirala sam i onda se povrijedila. Sad se sve složilo, navikla sam se na taj režim treninga i očekujem bolje rezultate. Cilj su velika takmičenja, a posebno Olimpijske igre u Tokiju 2020 – poručuje Bilić.

Državna rekorderka

Zeničanka se atletikom bavi još od sedme godine. Od 2013. je reprezentativka BiH, oborila je 26 klupskih rekorda dok je bila članica matičnog AK Zenica i proglašena najboljom sportistkinjom Zeničko–dobojskog kantona.

 

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close