Ostali sportoviSport

Zeničanin Amar Borić oborio državni rekord na Međunarodnom plivačkom mitingu

Osigurao učešće na Balkanskom prvenstvu u Turskoj

Šesnaestogodišnji Amar Borić, član Plivačkog kluba “Željezara – Zenica“, proteklog vikenda nastupio je na međunarodnom plivačkom mitingu AQUANASWIM 2016 u Banjoj Luci, na kojem je postigao zavidne rezultate. Mladi Borić je u jakoj konkurenciji postavio državni rekord u kategoriji juniora, disciplina 50 metara leđno, postigavši vrijeme od 0:28:54.

Ovaj uspješni sportista plivanjem se bavi još od svoje četvrte godine, a postavljanje novog rekorda smatra ogromnim uspjehom.

– Postignuti rekord za mene predstavlja jedan veliki uspjeh i on je oličenje čitavog rada u ovoj i prošlim sezonama. Kažem da je uspjeh “veliki” budući da je obaranje rekorda nastalo kroz veoma loše uslove sa kojima se borim već skoro pet godina. Naime, problem je hladna voda u koju svaki dan ulazim po dva puta. Naravno, ja na to ne mogu uticati, sve je do nadležnih osoba (Gradske uprave i kantona, op.a.), ali i pored svega trud se uistinu isplatio – kaže Borić za “Avazov” portal.

On je, pored državnog rekorda, osvojio i dvije srebrene medalje na 200 metara prsno i 200 metara leđno, kao i jednu bronzanu medalju u disciplini 100 metara leđno. Navedene medalje i obaranje rekorda dodatno su značajnije budući da je na ovom takmičenju učešće uzelo 772 takmičara iz Austrije, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

plivanje

Amar Borić je član Plivačkog kluba “Željezara – Zenica”

Odlični rezultati postignuti na mitingu i osvojenih 597 bodova zasigurno su podstrek za dalji rad, što je i sam nagovijestio u razgovoru za “Avazov” portal.

– Planovi za dalje svakako postoje jer ovo je samo jedna karta za dalje. Ovim rekordom obezbijedio sam plasman na Balkansko prvenstvo u Turskoj koje je na programu ove godine, te razna prvenstva. Cilj mi je, ako ne ove onda zasigurno naredne godine, da se plasiram na Svjetsko i Evropsko juniorsko prvenstvo, za šta će biti potreban jedan kontinuiran rad, ozbiljnost i naravno bolji uslovi – najavio je mladi Zeničanin.

Osim njega, na takmičenju u Banjoj Luci nastupili su i Mia Jonjić, Elma Jašarević, Ernela Šabanović, Damir Muranović i Hamza Mehinagić, članovi Plivačkog kluba “Željezara – Zenica”, koje je predvodio trener Benjamin Buća, te su isplivali svoja najbolja vremena.

Autor: D. PAŠALIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close