Zenica: Dvadeset dvije godine Sedme muslimanske brigade

Brigada koja se oslobađala cijelu BiH

Odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. u Zenici danas je upriličio obilježavanje dvadeset dvije godine od formiranja Sedme muslimanske viteške brigade, u kasarni koja nosi ime ove ratne jedinice Armije BiH.

Prijeti zaborav

Program sjećanja na minuli rat i šehide Sedme počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima jedinice koja je slovila kao najveća ratna jedinica Armije Republike BiH ispred spomenika za 236 šehida Sedme. Cvijeće su položili i fatihu proučili predstavnici civilnog i vojnog života Zenice, predstavnici udruženja proisteklih iz oslobodilačkih ratova 1992. i 1941. godine, Kantona, Općine i udruženja.

Prisutnima su se obratili ratni komandat Trećeg korpusa Armije Sakib Mahmuljin, te ratni zapovjednici Sedme Asim Koričić i Amir Kubura, koji su pozvali građane BiH da ne zaborave poginule za odbranu, jer je zaborav uvod u nova stradanja.

Iz cijele BiH

Jedinica je u jesen 1992. formirna od jedanaest manjih jedinica, bataljona i odreda iz desetak općina srednje Bosne, od Jajca i Novog Travnika, preko Zenice, Žepča i Zavidovića, do Vareša, Breze i Ilijaša. Tokom četiri ratne godine kroz Sedmu je prošlo 6.380 boraca iz šesdeset općina BiH, od kojih je 236 dalo život za domovinu, a zabilježeno je i 1.200 teških i 1.800 lakših ranjavanja tokom dejstava. Trideset jedan pripadnik Sedme je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “zlatni ljiljan”.  Brigada je imala manevarski karakter, djelovala je na trideset tri ratišta širom BiH od početka do kraja rata.

Viteška oslobodilačka

Sama brigada je dobila ratne prefikse “slavna”, “viteška”, a od 7. juna 1995. i “viteška oslobodilačka”. Njeni komandanti, su od osnivanja do gašenja u okviru reformi Vojske Federacije su bili bili Asim Koričić, Amir Kubura, Šerif Patković, Halil Brzina, Husein Tursun i Jasmin Šarić.

Autor: A. DŽONLIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close