Prepolovljen broj certificiranih kompanija u BiH

Broj certificiranih kompanija u BiH je oko 750, što je gotovo za polovinu manje u odnosu na prošlu godinu. Ovakav negativan trend hitno treba zaustaviti–jedan je od zaključaka Okruglog stola održanog u okviru 9. Konferencije kvaliteta u BiH „Kvalitet i društvena odgovornost“ koja je počela juče u Etno selu Čardaci u Vitezu.
Organizator konferencije je Asocijacija za kvalitet u BiH u saradnji sa Poslovnim novinama. Održava se u okviru projekta „Unapređenje kulture kvaliteta u BiH i dodjela Državne nagrade za kvalitet“, a povodom obilježavanja Svjetskog dana kvaliteta i Europske nedjelje kvaliteta. Učesnici konferencije su iz oblasti kvaliteta, predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i pobornici kvaliteta u BiH.

Prvog dana konferencije uvodničar je bio dr.sci. Nenad Injac, ÖVQ iz Beča. U Austriji dr. sci. Injac živi i radi već 20 godina. U svom obraćanju kritički se osvrnuo na stanje tržišta kvaliteta u BiH, za koje kaže, da se hitno mora sistemski urediti. Kako je naveo, iako zakonska regulativa postoji neophodno ju je provoditi u praksi. Istakao je primjer Austrije, iz koje dolazi, i u kojoj, kako ističe, na tržištu djeluje svega šest certifikacijskih kuća.
-U BiH ih „operira“ 20-tak i nema institucije ili tijela koje reguliše njihovo poslovanje i stanje na tržištu – pojasnio je Injac.

Kako se moglo čuti, ukoliko neko u Austriji posjeduje certifikat za određeni standard, a ne primjenjuje ga u poslovanju novčane kazne su veoma visoke uz čak do pet godina zatvorske kazne.

Naveo je da ovakvim skupovima moraju prisustvovati predstavnici najvišeg državnog vrha i resornih ministarstava, koji trebaju usvajati znanja iz oblasti standarda. Pomenuo je da ministri EU svake godine u februaru pohađaju dvije sedmice edukacije posvećene kvalitetu.

Poruka javnosti upućena sa ovogodišnje konferencije kvaliteta u BiH je da smo u vremenskom vakuumu od 20 godina i da u brojnim kompanijama postoje inžinjeri, ekonomisti, pravnici koji nisu osposobljeni da tumače standarde ili ne posjeduju za to potrebna znanja.
Zato je pomoć stručnjaka, menadžera kvaliteta i konsultanata neophopdna.

Pokrovitelji ovogodišnje Konferencije su Vanjskotrgovinska komora BiH i Općina Vitez.

Poslovne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close