Žene sve manje žele seks

Zbog odličnog izgleda i zgodnog tijela, za 57-godišnjom Nicky Allen su se okretale glave, a poslije tri braka koje je imala teško je pretpostaviti da joj je seksualan život bio loš.

Ipak, istina je sasvim drugačija. Ona priznaje da je opadanje njenog seksualnog nagona koje se desilo poslije rođenja drugog djeteta u 29-oj godini bitan faktor u raspadu sva tri njena braka.

U doba kada nas filmovi i TV serije navode da pomislimo kako svaka žena ima gotovo nezasiti libido, ima sve više dokaza da je ta slika daleko od istine.

Studije u Britaniji, Evropi i Americi, koje su uključile hiljade žene svih godišta, ukazuju da je između 30 i 50 procenata žena bilo pogođeno dužim periodima u kojima su imali malo ili čak nimalo seksualne želje.

Druge ankete su pokazale da više od trećine žena ni ne očekuje da doživi orgazam sa partnerom, ili im je seks bolan.

Razlozi tog problema, koji još uvijek nije dovoljno shvaćen, kompleksni su i mogu se protezati od bioloških do psiholoških i čak socijalnih.

Kada žena izgubi interesovanje za seks, uticaj toga i na nju i na njenog partnera može biti katastrofalan.

“Nema sumnje da to izaziva depresiju i čitav niz glavobolja, bolova i drugih naizgled nepovezanih fizičkih problema”, kaže seksualni psihoterapeut Mike Perring. “Dobar seks je dio općeg blagostanja za većinu ljudi.”

 

Nicky Allen i njen trenutni partner, Patrick Johnson

Glavni razlog opadanja seksualne želje kod žena bi mogao biti – pad testosterona. Suprotno popularnom vjerovanju, testosteron nije samo muški hormon.

Zdrava mlada žena ima deset puta više testosterona nego estrogena u svom tijelu i on reguliše raspoloženje, energiju i seksualnu želju kod žena.

Stvaranje ovog hormona reguliše se seksom – što znači da kada žena jednom izgubi interesovanje, može da uđe u začarani krug. Što će reći, što manje seksa, to je manje i želje za seksom.

Pored toga, hiljadama žena povećani nivo svakodnevnog stresa, pojačan ekonomskom krizom, uništava libido, jer je stres glavni ubica proizvodnje testosterona.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close