Željko Komšić: Ukoliko se protesti nastave, mogao bih podnijeti ostavku , i to ‘sa olakšanjem’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao da je da bi mogao podnijeti ostavku ukoliko se protesti nastave, i to “sa olakšanjem“, dok član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da to nije rješenje.

Anadolija

Hljeba i pravde

“Ne mislim da je to izlaz. Meni su građani na izborima dali ogroman broj glasova. Ja sam dužan čuvati stabilnost i sigurnost ove zemlje. Ovo nije mandat od četiri godine, nego od par mjeseci. Ja ću ostati sa svoje strane, do kraja da branim stabilnost i sigurnost, institucije ove zemlje, da se borim za dijalog sa nezadovoljnim građanima, da se neke stvari riješe, da iznađemo sredstva i napravimo fondove za rješavanje problema”, rekao je Izetbegović, dodavši da neće bježati od odgovornosti pred onima koji su ga izabrali.

On je rekao da narod traži hljeba i pravde i da tu treba brzo reagovati, puno brže nego što se to radilo do sada.

Oba člana Predsjedništva BiH su se složila da će sutra na posao i da će biti na poslu dok god to bude potrebno.

Predsjedavajući Komšić je kazao da “moramo prihvatiti da se ova stvar desila BiH”.

“Moramo prihvatiti da ovo neće riješiti ni stranci, ni Srbija ni Hrvatska. Toliko o uticaju međunarodne zajednice. Mogu nam pomoći da sprovedemo reformu, na način da stanu iza principa koje zagovaraju u svojim zemljama. Dakle, međunarodna zajednica najviše će nam pomoći ako se drže onoga što vjeruju u svojim zemljama i za šta se zvanično zalažu. Neće doći do intervencije međunarodnih vojnih snaga, pogotovo da intervenišu u socijalnim stvarima, to će vam svako reći”, poručio je Komšić.

Bez uplitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da susjedne zemlje BiH ne trebaju da se upliću u sve stvari koje se dešavaju unutar države.

Tokom gostovanja na dnevniku Federalne televizije (FTV), Komšić je kazao da ne zna razlog posjete hrvatskog premijera Zorana Milanovića  Mostaru, kao ni razlog održavanja sastanka prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom manjeg bh. entiteta Republike Srpske, Miloradom Dodikom u Beogradu.

On je otkrio da čak nije bio ni obaviješten o posjeti Milanovića, te da je to saznao od novinara.

“Ono što je loše jeste da Sarajevo nije bilo obaviješteno o dolasku premijera Milanovića. Ipak je premijer susjedne države, trebao se javiti, ako ništa drugo uobičajenim diplomatskim putem. Ja to nisam znao, saznao sam od novinara”, izjavio je Komšić.

“Premijer susjedne države bi trebao ipak doći u glavni grad države. Poštujem ja njegovu ustavnu obavezu i sve poštujem, ali poruka treba da bude upućena svim građanima BiH, a ne samo jednom dijelu građana BiH. Lijepo je ovu čuti i hvala na podršci ali mislim da je podrška u tom smislu jača i glasnija bila iz Sarajeva”, rekao je Komšić.

Ipak, kako je istakao, Vučić je poslao dobru poruku kada je ranije danas izjavio da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari BiH.

“Za nas je najbolje da nas susjedi puste na miru i da se ne miješaju u unutrašnje stvari u  BiH. Ovo je kriza koju mi moramo riješiti i mi je  moramo dovesti ovo do kraja. Ovo je jedan proces kroz koji prolazi demokratija u BiH”, poručio je Komšić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close