Željko Komšić: “U BiH je trenutno rat političkih korporacija za ovladavanjem državnim resursima”

Gost Specijala TV1 večeras u 20:00 sati bio je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte. U ekskluzivnom razgovoru Komšić, dobitnik IFIMES-ove nagrade za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu ( o.p. uručena prije dva dana ) analizirao je političku situaciju u zemlji, odnose u regiji, bosanskohercegovačku posrnulu ekonomiju i beboluciju. Sa njim je razgovarao Sanjin Bećiragić.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, izjavio je Komšić, politički sluša. “Nemam problema s njim. Odnos je isključivo profesionalan.”

Zahtjev SDP-a za vanrednim izborima Komšić je ocijenio političkim PR-om i definitivnim porazom vladajuće šestorke, čiji je jedini interes ovladavanje i rasprodaja resursa. Kada bi se održali vanredni izbori, Komšić je također kazao da njihove analize i ankete govore da bi prošli odlično te da bi bili prezadovoljni.

Govoreći o beboluciji, poručio je organizatorima da moraju i trebaju istrajati, jer je to najpozitivnija stvar koja se dešava u BiH u ovom političkom haosu, ali da po svaku cijenu moraju rastjerati političare oko sebe ukoliko žele uspjeti. Strah parlamentaraca i pojedinih članova Vijeća ministara od dolaska na posao u zgradu Parlamentarne skupštine je najobičnija politička prevara, čiji je jedini cilj produbljivanje krize.

Komšić je istakao kako se žestoko protivi prodaji državnih resursa, ali i stranim ulaganjima ucijenjenih vlasništvom, kao što je slučaj izgradnje Bloka 7 TE u Tuzli. Nije dobro, tvrdi Komšić, uplitanje međunarodne zajednice, što opravdava iskustvima iz 2011. godine, koja su bila loša, zbog nedostatka strpljenja.

Kada je riječ o odnosima zvaničnog Beograda i Zagreba prema BiH, ocijenio ih je odličnima i najavio svoj skori odlazak u srbijansku prijestolnicu. “Danas sam spreman i planiram otputovati u Beograd. Žao mi je, ali ranije jednostavno nisam mogao”, izjavio je večeras za Specijal TV1.

Razgovor sa Željkom Komšić POGLEDAJTE OVDJE.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close