Želimo federalnu jedinicu s hrvatskom većinom i neteritorijalnu autonomiju u BiH

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković primio je danas u službenom posjetu predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i novoizabranog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske Božu Ljubića.

Jerković i Ljubić prvenstveno su, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, razgovarali o položaju Hrvata u entitetu Republike Srpske, koji je neodvojiv od cjelokupnog ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine.

“Činjenica je kako 20 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu, još uvijek nema stabilnog i političkog rješenja u Bosni i Hercegovini”, kazao je Ljubić.

Ljubić je kazao kako svi zajedno trebamo da težimo tome da se dobije jedan koherentan i stabilan politički sistem, a naravno u okviru toga riješiti i cjelovito hrvatsko pitanje na području BiH, što naravno podrazumijeva i rješenja nacionalnih pitanja druga dva konstitutivna naroda.

“Kada je riječ o hrvatskom problemu, moguće je riješiti samo na jedan simetričan način po principima multinacionalnog federalizma, što znači da BiH treba biti konstituirana na način da i u teritorijalnom ustroju sva tri naroda imaju istu poziciju. Navedeni ustroj podrazumijevao bi federalnu jedinicu s hrvatskom većinom”,  kazao je Ljubić.

Svjesni činjenice da su Hrvati i ostala dva naroda rasuti na području BiH, te da u bilo kojem teritorijalnom uređenju dijelovi svakog od tri naroda, mogu i dalje slobodno i sigurno živjeti kao konstitutivne manjine u federalnim jedinicama ili entitetima, hetero etičke većine, potrebno je, po Ljubćevom mišljenju, uz teritorijalnu dimenziju uvesti i jedan novi princip „ne teritorijalne ili personalne“ autonomije, što je posebno važno kada su u pitanju Hrvati u RS.

Za pripadnike konstitutivnog naroda koji živi u entitetu, kantonu ili opštinama većine drugog naroda, trebaju uvesti posebne kvote kada su izbori u pitanju, odnosno snižavanje izbornog praga.

To je jedini mogući način da primjer Hrvati u RS izaberu svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, naveo je on.

Jerković je dobar primjer legalno i legitimnog predstavnika Hrvata u RS.

Naravno, kao što se to traži za Hrvate u RS, postoji spremnost i volja da se u sredinama gdje su druga dva naroda u manjini smanje izborne kvote, te će se na isti način jamčiti mogućnost izbora predstavnika tih naroda u sredinama gdje su Hrvati u većini, naglasio je Ljubić.

S pozicije predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, koja je vrhovno političko tijelo Hrvata u BiH, a okuplja 12 političkih stranaka, institucija koja ima transkantonalni ili enitetski nacionalni značaj za Hrvate u BiH, želja nam je da u budućem ustavnom urođenju BiH takve institucije dobiju svoju ustavno pravnu poziciju, kako bi mogli djelovati na afirmaciji prava Hrvata u cijeloj BiH i onim oblastima u kojima HNS BiH danas to nije u stanju, kazao je predsjednik Glavnog vijeća HN BiH.

Kako bi HNS BiH trebao biti u stanju brinuti i finansirati obrazovne, zdravstvene i informativne ustanove Hrvata i u dijelovima BiH gdje su manjina, to je suštinski koncept koji mi unutar HNS BiH, pored teritorijalne organizacije koja neće biti na štetu niti jednoga naroda, razrađujemo i želimo ga prezentirati našim partnerima u BiH, dodao je.

Potpredsjednik Jerković zamolio je Ljubića kao novoizabranog zastupnika u saboru RH, da imaju na umu kako je strateški interes Republike Hrvatske stabilna, održiva i cjelovita Bosna i Hercegovina.

Sastanku je prisustvovao i ministar za izbjeglice i raseljene osobeu Vladi RS Davor Čordaš.

Autor: J.K. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close