„Zečije uši“ – Hvala Kemalu što nam je u ime svih njemu sličnih pokazao gdje nam je mjesto i vratio nas u realnost

Kada jedan trenutak kaže više nego sve ispisane i izgovorene riječi

DVADESET GODINA BIH JE SAŽETO U OVIH NEKOLIKO SEKUNDI

Stotine tastatura se „izlizalo“, tone tonera je istrošeno, sati i sati video materijala su snimljeni, ali ništa od tih utrošenih resursa nije rezultiralo prikladnijom ilustracijom situacije u BiH od ovih nekoliko sekundi iz priloženog videa.

S jedne strane imamo Mehmedaliju Osmića, čovjeka koji predstavlja brojniju, ali očigledno slabiju, stranu društva koja se želi izboriti sa „anomalijama“ koje nas prate posljednjih 20 godina. Nasuprot Mehmedaliji imamo Kemala Čauševića, bivšeg Mehmedalijinog šefa, koji je upravo personifikacija te anomalije koja ubija ovo društvo.

Mehmedalija ste zapravo vi, odnosno većina vas, u posljednjih 20 godina. Kemal je onaj koji vas krade, otima vam ono što je vaše, zagorčava vam život, a uz to vam se sve vrijeme smije dok vi naivno vjerujete da će neka druga personifikacija anomalije poput Kemala uništiti njega, sebe i njima slične. Vi pričate, pišete, bacate riječi u vazduh, a „kemali“ vam drže „zečije uši“ iznad glave i podrugljivo vam se smiju.

Kemal je dio odabranog društva odgovornog za krađu dvije milijarde KM. U nekoliko godina je svoju imovinu, samo kada je riječ o nekretninama, uvećao za milion i 80 hiljada KM! Prihodi, oni na papiru, nisu bili ni približno dovoljni da pokriju iznos utrošen na kupovinu pet stanova, četiri poslovna prostora i više od 20.000 kvadratnih metara zemljišta.

Međutim, utemeljena optužnica za kriminal našem Kemalu nije razlog za crvenilo u licu zbog stida, čak naprotiv. Naš nam Kemal priđe elegantno, sa širokim osmijehom na licu, stavi nam „zečije uši“ na glavu i prošeta do jedne od svojih brojnih nekretnina koje je ukrao od nas.

Ipak, jedno veliko hvala Kemalu što nam je u ime svih njemu sličnih pokazao gdje nam je mjesto i vratio nas u realnost.

(Nedim Pobrić)
source.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close