Medžlis IZ Visoko: Bajramska čestitka i obavijest džematlijama

Zahvaljujemo se Allahu dž.š. što nam podari zdravlja i života da dočekamo mubarek dane Kurban Bajrama. Prema takvimu Rijaseta IZ u BiH kurban bajram je u četvrtak 24. 09. 2015 godine u 7:14 sati.

I ove godine Islamska  zajednica u BiH vodi organizirano prikupljanje kurbanskih koža u fond Bejtu-l-mal, za potrebe svojih obrazovnih institucija.

Džematski odbori na čelu sa imamom i mutevelijom obavezni su na svom području,  organizirati prikupljanje kurbanskih koža  na za to određenim sabirnim punktovima.

  • Na svakom punktu zadužiti lice koje će primati kože i uredno u spisak evidentirati davaoca kurbanske kože.
  • Tokom obrade kurbana voditi računa da se koža ne ošteti. Na više mjesta oštećena koža je neupotrebljiva i od takve niko nema koristi. Također Vas molimo da bravije kože rasijećete i nasolite ako ste u mogučnosti , jer to olakšava posao preuzimaćima i smanjuje mogučnost kvarenja, a to nikome nije u interesu.

–    Sve džematlije kožice od svog kurbana mogu predati na punktu u svom džematu koji odredi džematski odbor. Apeliramo na džematlije da vode računa o predaji kurbanske kožice i predlažemo da svako lično preda kožicu od svog kurbana na pomenute punktove. Posebno podvlačimo pažnju onima koji kolju svoje kurbane u klaonicama i sl. da vode brigu gdje će koža njihovog kurbana   završiti,  jer veliki broj koža sa mjesta «organiziranog klanja»  ne dođe do sabirnih punktova Islamske zajednice.

  • Adekvatnim zbrinjavanjem kurbanske kože tek završavamo obred klanja kurbana.
  • Na prostoru grada Visoko sabirni punktovi su pri džamijama: Pertac, Šadrvan, Bijela Džamija, Novo Brdo, Kraljevac, Rosulje i Donja Mahala. U van-gradskim džematima su već ustaljeni punktovi.
  • U proteklih nekoliko godina smo prikupljali kurbansko meso za potrebe prihvatnog centra za stare i iznemogle osobe „DUJE“ Klokotnica-Doboj, te Vas i ove godine pozivamo da podržite ovu akciju. Punkt za prikupljanje kurbanskog mesa je u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Čajangradu.

Uvjereni smo da ćemo svi ozbiljno shvatiti značaj ovih bajramskih akcija i dati svoj doprinos kako bi one bile što uspješnije.

Molimo Allaha dž.š. da ukabuli naše kurbane kao i ostale ibadeta, te da nas dugo poživi u zdravlju i rahatluku.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close