ZDK: Tvornica rezervnih dijelova ima budućnost

Nikola Fedrigo, menadžer i Alesandro Todorović komercijalista  SIDERIMPES-a kao predstavnici  investitora, sa Sevledinom Gondžo,  generalnom direktoricom  Tvornice rezervnih dijelova su jučer (27.08.2013. godine) upoznali premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića sa trenutno najaktuelnijim poslovima koje talijanski SIDERIMPES kao investitor poduzima na razvojnim projektima  pogona u  Varešu. U jednosatnom razgovoru posebno su istaknute želje talijanskih ulagača u dalji razvoj TRD-a koji trenutno ima 160 zaposlenih radnika.

Gosti su predstavili planske korake novih ulagačkih poteza i izrazili nadanje da će ih u tome pratiti opredjeljenost radnika da ostanu na ovim prostorima kao da će ih u namjerama preatiti spremnost finansijskih institucija da ih podrže. Dostignuti nivo produktivnosti koji se kreće između 60 i 70 procenata  daje vidljive efekte, ali nije na očekivanom nivou profitabilnosti.

Ambicije TRD-a su usmjerene na zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti, ali se ozbiljno razmišlja o otvaranju još jednog pogona koji će zahtijevati nove kadrove o čijem se obrazovanju i obuci treba dogovoriti sa lokalnom zajednicom i institucijama Kantona. Kadar za ovu vrstu metalske industrije se trenutno ne obrazuje u srednjim školama ZDK .

Predstavnici investitora i TRD-a su vrijeme iskoristili i za razmjenu informacija o načinu „pokrivanja“ nastalog duga prema po osnovu poreskih obaveza koji je sa kamatama narastao na ozbiljnu cifru.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close