PolitikaZDK

ZDK: Saopštenje sa 26. sjednice Skupština ZDK

SAOPŠTENJE SA 26. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

 

Dana 11.04.2016. godine Skupština Zeničko-dobojskog kantona u svom sedmom sazivu je održala 26. sjednicu na kojoj je razmatrano šest tačaka dnevnog reda.

 

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je tom prilikom prihvatila Nacrt Zakona o javnom okupljanju, koji se upućuje u javnu raspravu u sve općine Zeničko-dobojskog  kantona  i  Grad Zenica, a rok za provođenje javne rasprave je 60 dana. Nakon toga Skupština Zeničko-dobojskog kantona je u skraćenom postupku donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o prostornom uređenju i građenju, a potom je bez mnogo rasprave i diskusije u Skupština donijela i Zakon o pozorišnoj djelatnosti.

 

Nakon ovoga je razmatran i Prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. U okviru obime rasprave koja je vođena po ovoj tački dnevnog reda, Vlada je iskoristila poslovničku mogućnost i predložila da se pretres prijedloga zakona odgodi, o čemu je Skupština odmah odlučila, pa je pretres po ovoj tački dnevnog reda odgođen.

 

Na kraju rada Skupština je donijela i dvije odluke i to glasovima svih prisutnih poslanika u vrijeme izjašnjavanja po navedenoj tačci dnevnog reda. Naime, Skupština je donijela Odluku o promjeni naziva i proširenju djelatnosti Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojom se naziv Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici mijenja u Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici i proširuje se djelatnost fakulteta organizovanjem studijskog programa Opća medicina. Usvajanju ove odluke prehodilo je usvajanje Odluke o usvajanju Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti promjene naziva i proširenja djelatnosti Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

   Stručna služba Skupštine ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close