ZDK: Rekonstrukcija zgrade suda u Kakanju

Treća faza radova na zgradi Općinskog suda u Kaknju, te korištenje zajedničkog zemljišta na kojem se nalaze zgrada Suda i policijske uprave Kakanj bili su tema premijera Muniba Husejnagića, resorne ministrice Romane Brkić, minisra MUP-a Rifata Delića i policijskog komesara Fahrudina Bećirovića sa Nerminom Mandrom, načelnikom Općine Kakanj i Pericom Krištom, predsjednikom Općinskog suda Kakanj.

Pošto je u prethodne dvije godine izvršena rekonstrukcija mokrih čvorova i prizemlja zgrade Suda, što je koštalo 120.000 maraka preostalo je za naredni period da se uradi fasada, rekonstrukcija krova, arhivske prostorije i parking prostor. Za ovu svrhu će biti izdvojeno oko 150.000 maraka. Dio sredstava će biti izdvojen iz budžeta Kantona, a dio iz budžeta Općine Kakanj.

Dogovoreno je da i Vlada Kantona i Općinsko vijeće Kakanj donesu odgovarajuće odluke kako bi se mogao raspisati tender za izvođenje radova. Paralelno će se raditi i rekonstrukcija zemljišno-knjižnog ureda ovog Suda, a sredstva su obezbjeđena sa federalnog nivoa.
Premijer Husejnagić je kazao da Vlada nastoji izaći u susret brojnim potrebama koje pravosudne institucije imaju ne samo kad je u pitanju rekonstrukcija zgrada već i oprema za rad, ali da su sredstva ograničena pa je otud veoma važna dobra saradnja viših i nižih nivoa vlasti kako bi se zajedničkim naporima obezbjedili normalni uvjeti za rad pravosudnih organa i institucija.

Treba podsjetiti da kada su u pitanju pravosudne institucije, poslije odjeljenja suda u Olovu, Općinski sud u Kaknju bio u najtežem stanju. S obzirom da se sud u Olovu ne može rekonstruirati, Ministarstvo pravosuđa je konkurisalo za sredstva IPA fondova kako bi se izgradila nova zgrada koja bi trebala koštati oko 400.000 maraka. Pored toga, u ovoj godini će biti započeta izgradnja zgrade Kantonalnog tužilaštva Zenica koja će koštati oko 3,2 miliona maraka, a finansiraće se iz IPA fondova Evropske unije.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close