ZDK: Program boračkog ministarstva

Ukupna sredstva za 2013. godinu, opredijeljena kantonalnim budžetom, za Ministarstvo za boračka pitanja ZDK veća su nego lani i iznose oko 9 miliona i 193.000 KM, potvrdio nam je Ekrem Tuka, resorni kantonalni ministar.

– Ove godine zapravo bitno su uvećana ukupna sredstva za tekuće transfere i prema planiranom programu utroška iznose 8 miliona i 700.000 maraka, navodi resorni ministar, ističući da su i uslovi za dobijanje ovih sredstava umnogome povoljniji nego ranije.

Pomenutim transferima novac je namijenjen za boračku populaciju po različitim osnovama, kao što je njihovo stambeno zbrinjavanje, stipendiranje studenata, medicinska rehabilitacija, ortopedska pomagala, pomoć u slučaju smrti, pomoć za nabavku udžbenika i slično.

– Najveća sredstva za ovu godinu, u iznosu od 2,5 miliona maraka planirana su za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, zatim 1,5 miliona za stipendiranje studenata ove populacije, te 1 milion i 400.000 maraka za poticaje za zapošljavnje branilaca i članova njihovih porodica, što resorni kantonalni ministar izdvaja kao posebno značajno za ovu populaciju, tim prije što ovi poticaji nisu ranije realizovani.

/Vesna J./
rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close