ZDK: Premijer Husejnagić primio dekana Islamskog pedagoškog fakulteta

Izgradnja nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, način finansiranja kao i status ovog fakulteta u sklopu zeničkog Univerziteta bile su temama razgovora koje je premijer Munib Husejnagić imao jučer sa Zuhdijom Adilovićem, dekanom i Hasanom Mucićem, sekretarom Fakulteta. Dekan Adilović prezentirao je premijeru određene probleme koji se tiču redovnih materijalnih troškova među kojima istaknuto mjesto ima dug prema J.P. „Grijanje“ Zenica i osnovanost plaćanja visoke rente zeničkoj Općini. U daljnjem razgovoru dekan Adilović spomenuo je i sve uštede koje je menadžment Fakulteta uspio postići dosad, ali za daljnji normalan rad i funkcionisanje potrebno je obezbijediti i dodatnu finansijsku podršku. Sekretar Mucić istakao je problem statusa pridružene članice Islamskog pedagoškog fakulteta u okviru zeničkog Univerziteta, za koji bi željeli da pređe u status punopravne članice što bi im obezbijedilo više učešća u donošenju odluka od značaja kako za Univerzitet tako i za ovaj Fakultet.

Premijer Husejnagić pohvalio je napore menadžmenta Islamskog pedagoškog fakulteta da postigne uštede i kazao da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona u okviru svojih mogućnosti nastojati da izdvoji određena dodatna sredstva putem Ministarstva obrazovanja kad su u pitanju redovni materijalni troškovi. Kad je u piutanju zagrijavanje svih obrazovnih institucija na području Kantona, premijer je kazao da uskoro slijedi tzv. energetski audit svih škola i fakulteta jer izuzetno velike sume novca odlaze na skupo i neefikasno grijanje. On je također obećao da će podržati ovaj Fakultet u njegovom nastojanju da postane ravnopravna članica zeničkog Univerziteta te se u daljnjem toku razgovora interesirao za planove izgradnje nove zgrade ovog Fakulteta.

Pored pomenutih tema, premijer Kantona potakao je i pitanje zdravstvenog osiguranja nezaposlenih vjerskih službenika svih konfesija kazavši da je Vlada započela aktivnosti da se ovo pitanje na adekvatan način zakonski reguliše. Pošto Islamski pedagoški fakultet školuje kadar za vjeronauku i obavljanje vjerskih dužnosti, sagovornici su se složili da je ovo pitanje od izuzetne važnosti i istakli da će se ono zajedničkim djelovanjem rješavati u narednom periodu.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close