ZDK: Ministri privrede i pravosuđa posjetili Tešanj

Ministar privrede Muhamed Husić i ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić, posjetili su općinu Tešanj gdje su razgovarali sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Tom prilikom oni su uručili načelniku Huskiću Odluku o odobrenju finansijskih sredstava – subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje Poslovne zone Glinište (faza IV). Sredstva u iznosu od skoro 300.000 KM Vlada ZDK odobrila je za refundaciju troškova organizacije i izgradnje Poslovne zone Glinište (faza IV – komunalna infrastruktura).

„Izuzetno mi je drago da je Općina Tešanj, kao nosilac privrednog razvoja u ZDK, prva iskoristila ova sredstva. Vlada ZDK će i u narednom periodu odvajati sredstva za privredu“, kazao je ministar privrede Muhamed Husić.

Tokom sastanka ministara i općinskog načelnika razgovaralo se i o implementaciji Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći na području Općine Tešanj. Uposlenici Kantonalnog zavoda jednom sedmično dolazit će u sve općine Kantona čime će svi građani, koji ispunjavaju zakonske uslove, imati obezbjeđene besplatne pravne usluge. Do sada su građani sa područja cijelog kantona mogli koristiti usluge Zavoda samo u Zenici, odnosno u sjedištu Zavoda. Ovim zakonom svi gradjani sa područja Zeničko-dobojskog kantona dovedeni su u ravnopravan položaj.

Tokom boravka u Tešnju, ministri su takođe posjetili Općinski sud, gdje su se susreli sa predsjednikom suda i ostalim članovima kolegija te razgovarali o tekućim aktivnostima i problemima sa kojima se sudije i ostali uposlenici susreću u svojim redovnim aktivnostima.

Ministar za privredu u nastavku posjete Tešnju obišao je i Tvornicu „Enker“ Tešanj, te župni ured u Jelahu.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close