ZDK: Poljoprivrednici o kriterijama za poticaje razgovarali s predstavnicima Vlade

Nakon što je Vlada Zeničko-dobopjskog kantona usvojila Program utroška dva miliona KM za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji koji će biti  angažovani preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jučer je (22.10.2013.) održan sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača sa predstavnicima resornog ministarstva i premijerom.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona ima namjeru izdvojiti dva miliona maraka u svrhu podspješivanja poljoprivredne proizvodnje pa je odlučeno da se u direktnom dijalogu sa potencijalnim korisnicima planiranih sredstava razgovara o kriterijima za njihovu raspodjelu.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika su izrazili zadovoljstvo što im je pružena prilika da o potrošnji, odnosno angažovanju ovih sredstava i oni na izvjestan način utiću. S obzirom da su korisnici poticaja  poljoprivredni proizvođači, udruženja poljoprivrednika, te proizvođači i prerađivači prehrambenih proizvoda, smatra se logičnim i pravednim da upravo oni, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva trebaju razmatrati kriterije za raspodjelu tog novca.

Treba podsjetiti da će u oblasti animalne proizvodnje biti dodijeljene premije za uzgoj brojlera i to uzgajivačima koji utove najmanje 5.000 brojlera po turnusu, te pčelarima koji imaju najmanje 20 aktivnih pčelinjih zajednica. Kad je u pitanju biljna proizvodnja, bit će raspoređeni poticaji za proizvodnju povrća u plastenicima i staklenicima, za proizvodnju američke borovnice i aronije, kao i za proizvodnju gljiva. Pored toga, financijski će biti podržano zasnivanje novih zasada maline, kupine, borovnice i aronije kao i novih zasada voća (visokostablašica).  Uz pobrojano, Vlada Kantona izdvojit će i sredstva za podršku otkupljivačima mlijeka, voća i povrća, šumskih plodova, bobičastog i jagodičastog voća i nekultivisanih gljiva. Korisnici svih ovih poticaja mogu biti fizička i pravna lica koja ispunjavaju kriterije.

Detaljni razgovori i konkretna diskusija o kriterijima za raspodjelu sredstava, te dogovori o raspisivanju javnog poziva za traženje ovih poticaja bit će nastavljeni u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close