EU neće obavljati poslove bh. političara

Izvještaj o napretku BiH u 2012. gotovo je identičan onome iz 2011. godine. U izvještaju se navodi da BiH još nije ispunila političke uslove za napredak ka Evropskoj uniji (EU), iako su zvaničnici BiH imali aktivnu evropsku podršku, rekao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.

„Još uvijek nije provedena odluka Evropskog suda u predmetu ‘Sejdić i Finci protiv BiH. To je politički prioritet koji ovoj zemlji otvara put ka Briselu. Provođenje odluke je neophodno kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu i kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju z članstvo u EU“, kazao je Daviddi na pres konferenciji u Sarajevu.

 

Renzo Daviddi: „EU neće raditi poslove umjesto bh. zvaničnika“

„Drugo značajno pitanje je uspostava efikasnog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti, odnosno koordinacije između BiH i Evropske unije. Takav mehanizam je neophodan, kako bi predstavnici BiH govorili u ime svoje zemlje i kako bi preuzimali obaveze u odnosima sa Evropskom unijom“, rekao je Daviddi.

Uprkos ograničenom napretku u BiH, Evropska unija ostaje privržena evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine“, kazao je Daviddi, ali je naglasio da EU neće raditi poslove umjesto bh. zvaničnika. Dodao je da BiH i dalje zaostaje za susjedima u procesu evropskih integracija.

Napredak u procesuiranju ratnih zločina

Na ekonomskom planu, zabilježen blagi rast privrede početkom 2013. godine. Rečeno je da ima napretka u uspostavi funkcionalne tržišne ekonomije, ali da je nezaposlenost i dalje jedan od najvećih problema u BiH. Daviddi je naglasio da je međunarodna zajednica razočarana „tvrdim stavom“ BiH kada je u pitanju trgovinski odnos s Hrvatskom, nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU i istupila iz CEFTA-e, ali nije konkretno odgovorio na pitanje da li je takva politika međunarodne zajednice korektna.

U oblasti pravosuđa, počela je primjena određenih preporuka izdatih u okviru Strukturalnog dijaloga. Pohvaljen je napredak u procesuiranju ratnih zločina na regionalnom nivou, čemu su doprinijeli protokoli o saradnji između BiH, Hrvatske i Srbije.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorna urednica: Jasmina Rose

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close