ZDK: Pokrivenosti uvoza izvozom dostigao nivo od oko 111 %

U prvom polugodištu ove godine nije došlo do značajnijih promjena u oblasti privrede na području Zeničko-dobojskog kantona, ukazao je u razgovoru za RTV Zenica ministar privrede, Zvonimir Anđelić.

Svi važniji indikatori su gotovo isti kao i prošle godine, pri čemu je i dalje pozitivan trend pokrivenosti uvoza izvozom. Prema podacima iz Informacije o stanju privrede ZDK za 2014. godinu, koja je razmatrana na posljednjoj sjednici kantonalne Skupštine, indikatori stanja su stagnacija nezaposlenosti, usporen pristup evropskim integracijama, znatno povećanje neto dobiti, kao i rast izvoza i rast pokrivenosti uvoza izvozom.

Ministar Anđelić značajnim ocjenjuje poticaje privredi, o čemu su upoznate sve općinske uprave. Novina je da će ove godine, osim poduzetnika, moći konkurisati i škola i to za aktivnost utopljavanja objekata, što je ujedno direktna pomoć građevincima. Za iskorak u oblasti privrede neohodna je promjena ambijenta i nove investicije, ukazuju u Privrednoj komori ZDK. Prema riječima predsjednika, Šefkije Botonjića, ohrabruju pokazatelji o pokrivenosti uvoza izvozom u ZDK, koji je dostigao nivo od oko 111 posto, što je znatno više nego u Federaciji BiH (63 posto) ili u okviru BiH (61 posto).

Prognoza za naredni period daje nadu za optimizam. Prema planu kompanije Natron-Hayat, u idućoj godini predviđena je nova investicija vrijedna 55 miliona eura, odnosno 110 miliona maraka. To će uz dosadašnja ulaganja u ovu kompaniju,p redstavljati najveću investiciju u Federaciji BiH, kazao u izjavio za RTV Zenica Šefkija Botonjić.

O stanju u oblasti privrede bit će govora naredne sedmice na sjednici Upravnog odbora Privredne komore ZDK.

(Š.B.)

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close