Nema razloga za odbijanje novog aranžmana sa MMF-om

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da ne vidi razlog da se odbija novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, koji će svima biti od koristi, te poručio da su reforme neminovnost.

Bevanda kaže da je sada neozbiljno govoriti o bilo kakvim uslovima kada još nije ni upućen zahtjev za novi aranžman sa MMF-om.

“To je proces u kome se dogovara i pregovara sa partnerima”, rekao je Bevanda za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, koliki će aranžman eventualno biti dogovoren sa MMF-om biće jasnije kada se o tome izjasni Fiskalni savjet BiH, odnosno kada se dođe u tu fazu razgovora.

On je istakao da se svaki kreditni ugovor zasniva na preciznim uslovima.

“Govoriti da će međunarodne finansijske institucije preuzeti ulogu zakonodavca ili izvršne vlasti u BiH je smiješno. Prihvatanje Reformske agende samo je početak jednog novog pristupa u funkcionisanju vlasti u BiH, podizanja odgovornosti na najviši stepen i spremnosti da se uredi svaka oblast u društvu u skladu sa evropskim standardima i da se, konačno, okrenemo ekonomskim temama”, smatra Bevanda.

Kao predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Bevanda je rekao da ni na jednoj sjednici ovog tijela nije bilo ni materijala, niti bilo kakve diskusije o uvođenju diferencirane stope PDV-a, kao ni više stope PDV-a.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close