ZDK: Okončana javna rasprava o Zakonu o prostornom uređenju i građenju

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana zadnja sesija u okviru javne rasprave o Zakonu o prostornom uređenju i građenju u Zeničko-dobojskom kantonu (u utorak 22.10.2013.).

Treba podsjetiti: na prijedlog Vlade,  Skupština Zeničko-dobojskog kantona je donijela zaključak o prihvatanju Nacrta zakona o prostornom uređenju i građenju  29. 08. ove godine,  nakon čega je uslijedila javna rasprava u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Prvi javni dijalog je održan posljednjeg dana septembra u Olovu, a zadnji, u Zenici.

Edin Terzić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Kantona, kazao je da je cilj ovog Zakona olakšati investitorima postupke dobijanja dozvola i odobrenja, uvesti više reda u oblast građenja i planiranja, a što je i cilj projekta kojeg Kanton provodi zajedno sa IFC-om – Međunarodnom implementacionom jedinicom Svjetske banke.

– Zakon je, kazao je Terzić, pripreman u saradnji sa Svjetskom bankom i na tragu je uvođenja evropskih i svjetskih standarda u ovoj oblasti. Cilj je da se poboljša ambijent i investitorima i građanima kada je u pitanju dobijanje informacija i potrebnih građevinskih i drugih dozvola u postupku izgradnje objekata, odnosno industrijskih kapaciteta. Ovaj Zakon je objedinio dva postojeća zakona ,Zakon o prostornom planiranju i Zakon o građenju u jedinstveni zakon koji je na tragu dobre evropske prakse.

Terzić je naglasio da u resornom kantonalnom Ministarstvu nisu  zadovoljni odzivom na javne rasprave po općinama jer se radi o jednom od ključnih zakona koji će imati reperkusije ne samo na život građana već i na ukupnu poslovnu klimu.

Kada bude usvojen u Skupštini, novi Zakon o prostornom uređenju i građenju znatno će promjeniti i olakšati nove poslovne investicije na ovom području,  omogućiti ubrzani postupak investitorima kod dobijanja odobrenja, a posebno je bitno što su rokovi za dobijanje  potrebnih dozvola skraćeni sa 30 na sedam dana. Od strane predlagača Zakona se moglo čuti i to da se uvedenim novinama u ovom Zakonu, između ostalog, vrši i  usaglašavanje sa evropskim standardima i legislativom. Uvođenjem tzv. lokacijske informacije skraćuju se i upravni postupci u dijelu procesa gdje se izdaju detaljni zoning planovi. Terzić objašnjava:

– Ovaj Zakon će kroz zoning planiranje na mikrolokacijama davati potpunu informaciju o kvalitetu lokacije, njenoj infrastrukturnoj opremljenosti (putnim, elektronskim, i drugim komunikacijama) i u tom smislu će značajno u početnoj fazi svaki investitor i graditelj imati pravu i validnu informaciju.

Način rada u vezi sa izradom prostornih planova općina , detaljnije je objasnila Aida Sumbuljević, direktorica Zavoda za prostorno planiranje Zeničko-dobojskog kantona kazavši da je u planu izrada prostornih planova svih općina u periodu od 2013. do kraja 2016. godine. Na javnoj raspravi u Zenici je staknuto da će ovaj Zakon omogućit lakše prilagođavanje propisa u oblasti imovinskih odnosa i građenja u cjelini.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close