ZDK: Ustanove kulture čekaju na uplatu materijalnih troškova

Iako se ušlo u deveti mjesec, bilans uplata sredstava za materijalne troškove ustanovama kulture u ZDK zaokružene su tek s datumom januara. Uplaćena je, dakle, tek trećina sredstava po ovom osnovu. Jedino su plate bile redovne. Djelatnost ovih ustanova tako je ugrožena, jer se obaveze po osnovu grijanja, električne energije i druge gomilaju, a ulazi se u period kada dobavljači upozoravaju da ne mogu više čekati na izvršavanje obaveza prema njima.

S ovom činjenicom, premijera ZDK Muniba Husejnagića upoznali su Jasmin Mandžukić, direktor Muzeja Tešanj, Esmir Bašić, direktor biblioteke u Tešnju i Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Zenica.

Predstavnici ustanova kulture su puni razumijevanja za trenutnu situaciju oko stanja punjenja budžeta, međutim, uslovi u kojima djeluju i nedostatak sredstava ostvarivanje osnovne funkcije dovodi u pitanje.

Kanton finansira biblioteke, tri muzeja i Bosansko narodno pozorište. U sistem je već uneseno podmirivanje obaveza (materijalnih troškova) za pola godine. Čekamo samo pogodan financijski momenat da realizujemo te transfere, jer smo svjesni važnosti ovih sredstava za njihov rad, – kazao je na ovom sastanku Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Premijer Husejnagić je najavio da će, što je prije moguće biti uplaćene bar dvije mjesečne tranše materijalnih troškova što su predstavnici ustanova kulture s odobravanjem prihvatili.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close