ZDK: Danas neće biti formiran Klub Bošnjaka?

Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK

Današnja, konstituirajuća sjednica saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, gotovo sigurno će biti prekinuta nakon što zastupnici potpišu izjave da prihvataju mandate i polože zakletvu.

– Dobro bi bilo da se, barem, izabere i Komisija za izbor i imenovanja, da bi mogli  voditi proces konstituiranja skupštinskih tijela – kaže nam sadašnji predsjedavajući Sretko Radišić (SDP).

Vladajuću koaliciju trebali bi činiti SDA, DF i koalicija na čelu sa HDZ-om, ali danas neće biti formiran Klub Bošnjaka. Samim tim nije moguće izabrati predsjedavajućeg i zamjenike Skupštine, a ni delegate za Dom naroda FBiH, jer ova koalicija ima tek natpolovičnih 18, od 35 mandata.

Uz to i dr. Samir Lemeš (DF) nije u državi, te će naknadno polagati zakletvu, pa ove tri stranke u Klubu Bošnjaka danas mogu imati samo 14, od 30 zastupnika. Kako je i stav SBB-a da neće u koaliciju sa SDA, tražit će se partneri i iz drugih stranaka.

– Sigurno će još neko ući, jer sa 18 zastupnika se ne može napraviti posao. Nisam za to da se formira Kluba Bošnjaka, jer treba birati i rukovodstvo, a to je stvar koalicionih partnera – kaže nam aktuelni predsjednik Kluba SDA dr. Ibrahim Plančić iz Tešnja.

On je, uz Almedina Aliefendića iz Kaknja, sada kandidat za premijera ZDK-a, ali SDA se još nije opredjelila kojeg će kandidata u konačnici podržati. U SZDK, SDA ima 11, SBB 8, DF 5, SDP 4, SBiH, A-SDA i koalicija HDZ po 2, te BPS 1 mandat.

Žrijeb za DNFBiH

Klubovi Hrvata (2), Srba (1) i Ostalih (2) mogu biti formirani već i danas. A, samo je  dilema ko će iz reda Ostalih- Edhem Fejzić (SBB) ili Amil Buljubašić (SDP), u Dom naroda FBiH. O tome bi mogao odlučiti i žrijeb.

Autor: V. B. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close