Merkel ušasnuta: Istorijski uspjeh radikalne ljevice u Njemačkoj!

Radikalna ljevica Die Linke će prvi put vladati jednom saveznom zemljom u Njemačkoj, Tiringijom, nakon koaliranja socijaldemokrata i zelenih, saopćile su te stranke u srijedu.
Još se ništa ne zna o sadržaju tog dogovora koji se treba službeno predstaviti u četvrtak na pres konferenciji u Erfurtu, prijestolnici te savezne zemlje u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, uz granicu s Bavarskom, prenijela je Hina.

 

Članovi Ljevice i zeleni još trebaju odobriti taj koalicijski dogovor a članovi Socijaldemokratske stranke (SPD) su već dali ‘zeleno svjetlo’ tom savezu.
Čelnik Ljevice Bodo Ramelow treba voditi tu saveznu zemlju. Svečano preuzimanje dužnosti predviđeno je 5. decembra.

 

Ovo je prvi put da Ljevica, nastala 2007. iz saveza sljednika bivše istočnonjemačke komunističke stranke SED-a i razočaranih u SPD-u, dolazi na vlast u jednoj njemačkoj saveznoj zemlji.

 

Mogućnost da Ljevica dođe na vlast u jednoj saveznoj zemlji potaknula je nezadovoljstvo predsjednika republike Joachima Gaucka i kancelarkeAngele Merkel.

 

U razgovoru za AFP, Ramelow je ipak rekao da ‘ne predstavlja DDR’. ‘Moja stranka nije nostalgična skupina koja bi htjela oživiti DDR’, istaknuo je.

 

Radikalna ljevica koja ima velik broj simpatizera na istoku zemlje, već je sudjelovala u pokrajinskim vladama, kao što je to danas slučaj u susjednom Brandenburgu.

 

Na pokrajinskim izborima 14. septembra Ljevica je osvojila drugo mjesto s 28,2 posto glasova, iza Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke Angele Merkel (33,5 posto) koja je bila na vlasti u Tiringiji od 1990., nakon prvih slobodnih izbora u bivšem DDR-u. SPD je dobio tek 12,4 posto glasova. Jednoglasno je odlučio koalirati s Bodom Ramelowom i sa zelenima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close