ZDK: Brkić odlazi, Heljić ostaje u Vladi

Skupština ZDK razrješila je dužnosti ministricu pravde Romanu Brkić zbog prelaska na drugu funkciju. Stranka demokratske akcije podnijela  je amandman Skupštini za razrješenjem dužnosti i ministrice finansija Sabine Heljić, zbog kako navode u obrazloženju nepoštivanja zaključaka Skupštine. Na Skupštini ZDK nije izglasana smjena ministrice finasija Sabine Heljić, a na inicijativu kluba SDA. U obrazloženju za smjenom ministrice finansija iz SDA navode nepoštivanje zaključaka Skupštine ZDK, jer je tri puta nakon što je Skupština definisala rok, prijedlog rebalansa budžeta nije dostavljen.   

“Radi se dakle o budžetu još uvijek o budžetu od 291 milion koji je potpuno nerealan za ovakve uslove iz čega proizilaze svi silni problemi na području ZDK – izjavio je za FTV Ibrahim Plančić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK.

“Ministarstvo finasija je bilo gotovo pa dalo rebalans na Skupštinu, međutim desile su nam se poplave. Nakon poplava do ovog momenta totalna je turbolencija i mi ćemo u skorom roku ponuditi Skupštini rebalans – istakla je Sabina Heljić, ministrica finansija ZDK. Iako svjesni da je apsurd smjenjivati ministricu koja svakao radi u Vladi u ostavci, iz SDA smantraju da je ovo loš primjer za ubuduće kako Vlada ne poštuje Skupštinu.  Ne možemo dozvoliti da ova Vlada kojoj je izglasna ostavka 3 mjeseca do izbora diže enormne kredite i pokušava na taj način rješavat probleme, dakle svi znamo da to nisu iskrene namjere nego da je to  jendostavno kupovina glasova do oktobarskih izbora – navodi Ibrahim Plančić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK. A do oktobarskih izbora, za one koji čekaju plaću ostalo je još mnogo, dok je za druge kojima se izmiču ministarske fotelje ostalo relativno malo vremena.

 

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close