Zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama u BiH nema vakcina

U Bosni i Hercegovini i dalje postoji problem s opskrbljenošću zdravstvenih ustanova vakcinama. Tako građani RS već mjesecima ne mogu vakcinisati djecu HIB-om, MRP-om i polio kapima, koje su u obaveznom kalendaru vakcinacije. U FBiH već mjesecima nema vakcina protiv tetanusa, a postoje i određeni zastoji sa HIB-om.

 

Ispaštaju građani

 

Zlatko Viteškić iz Domova zdravlja KS za “Avaz” je kazao da se danas očekuje pošiljka od 2.650 doza antitetanusa te da ubuduće ne očekuju bilo kakve zastoje kada je riječ o nabavci ove vakcine.

– Za razliku od kolega iz RS, kod nas se djeca uredno vakcinišu HIB-om i MRP-om. Imamo određenih problema s nabavkom HIB-a, ali vakcinacija još nije obustavljena – kazao je Viteškić.

I kako to obično biva u BiH, niko ne želi preuzeti odgovornost i priznati krivicu što građani ispaštaju već duže vrijeme. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu da vakcine HIB nema zbog toga što ih nabavljač još nije dostavio i kasni s isporukom. Ovdje je više nego očito da je prekršen Zakon o javnim nabavkama, jer, kako nam je pojasnio naš izvor, ugovorni organ trebao bi se osigurati i, ako dobavljač ne isporuči robu na vrijeme, ide naplaćivanje kaznenih poena, a ugovori trebaju sadržavati i mehanizme osiguranja tipa raskida ugovora.

– Može se ići i na direktno snabdijevanja, ali pacijenti ne smiju trpjeti. Svi u lancu tih javnih nabavki trebaju biti odgovorni. Proizvođači moraju biti vezani za distributere, oni moraju planirati proizvodnju prema narudžbama, zato se i vežu za distributere. U BiH je veliki  problem monopola određenih kuća koje opskrbljuju ustanove, stoga se i ne ide na raskide ugovora – kaže naš izvor.

Kontrola proizvoda

Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže da se kroz kontrole kvaliteta proizvoda nastoji maksimalno ubrzati proces distribucije lijekova po ustanovama.

– Specifični preparati kao što su imunološki jesu prioriteti. Tu idemo na vrlo kratke rokove i nema čekanja u laboratorijima. Prema Zakonu o lijekovima, svaki uvezeni lijek mora biti kontroliran, posebno vakcine. Naše inspekcije stalno su na terenu i provjeravaju certifikate, ali u Agenciji nema zastoja – kazala je Grubiša.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close