BiHPrivreda

Zbog Komisije blokiran i Registar vrijednosnih papira FBiH

Zbog neimenovanja nove Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH trpi i druga institucija tržišta kapitala Registar vrijednosnih papira FBiH, izvještava Indikator.ba.

Skupština Registra vrijednosnih papira FBiH, koja je trebalo da bude održana danas, 30. juna, odgođena je jer prijavu za učešće u radu nije podnio većinski dioničar sa 75 posto od ukupnog broja dionica sa pravom glasa, a to je Federacija BiH koju u Registru zastupa Komisija za vrijednosne papire FBiH.

Skupština Registra vrijednosnih papira FBiH otkazana jer se nisu stekli porpisani uslovi, budući da nije bilo kvoruma, koji, prema odredbama Statuta društva iznosi najmanje 50 posto ukupnog broja dionica sa pravom glasa.

Nadzorni odbor Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH, kako se navodi u njegovoj obavijesti, sazvat će ponovo Skupštinu dioničara nakon što budu ispunjene sve pretpostavke za njeno održavanje.

Na Skupštini Registra vrijednosnih papira FBiH trebalo je da bude razmatran izvještaj o poslovanju Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH za 2019. godinu, koji uključuje Izvještaj o radu, finansijski izvještaj, izvještaj vanjskog revizora, izvještaj Nadzornog odbora i izvještaj Odbora za reviziju.

Također, na dnevnom redu je bilo i razrješenje člana Nadzornog odbora Registra radi podnošenja ostavke i imenovanje novog, usvajanje odluke o pokriću gubitka iz 2019. godine, kao i usvajanje odluke o izboru vanjskog revizora za reviziju finansijskih izvještaja Registra za 2020. godinu.

indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close